Kategorija

Popularni Postovi

1 Rinitis
Kako ispirati grlo sa soli i sode za bol u grlu
2 Prevencija
Kako izliječiti čak i kronični rinitis? Dokazani narodni način!
3 Upala grla
Nakon uzimanja ceftriaksona + lidokain 1 mg. Temperatura je porasla
Image
Glavni // Prevencija

Koliko je Amoksiklav izveden?


Amoksiklav je suvremeni antibakterijski lijek. Ima visoku antimikrobnu aktivnost, bori se protiv bakterija otpornih na antibiotike. Ova značajka omogućuje vam da je primijenite na različitim područjima. Koliko se Amoksiklav eliminira iz tijela?

Amoksiklav se uspješno primjenjuje u ginekologiji, urologiji, kirurgiji, pulmologiji.

Visoka učinkovitost lijeka rezultat je kombinacije dviju komponenti:

 • amoksicilin;
 • klavulanska kiselina.

Uklanjanje antibiotika iz tijela

Amoksiklav se uglavnom izlučuje putem bubrega, u količini od 10-25% unesene doze. Nakon provedenih odgovarajućih analiza, na izlazu je prisutna neaktivna penicilanska kiselina. Klavulanska kiselina se izlučuje putem bubrega, gastrointestinalnog trakta i također u vrijeme isteka zraka.

Ako se uzme jedna tableta Amoksiklava, tada se aktivne tvari izlučuju nepromijenjene tijekom prvih sati. Količina amoksicilina je 70%, klavulanska kiselina - 50%.

Poluživot Amoksiklava se javlja u jednom satu.

Razdoblje eliminacije iz tijela Amoksiklava odvija se u tri sata. Amoksiklav se izlučuje potpuno jedan dan nakon primjene. Sve ovisi o načinu upravljanja i osobnim karakteristikama svakog pojedinca. Lijek se daje intravenozno i ​​napušta tijelo brže nego u obliku tableta. Brzo izlučivanje lijeka nastaje zbog činjenice da antibiotik ne prodire dobro u tkivo.

Prisutnost odstupanja

Razdoblje eliminacije Amoksiklava iz tijela kod ljudi, s oštećenom funkcijom bubrega, je različito. Sadržaj aktivnih sastojaka smanjuje se srazmjerno smanjenju funkcioniranja bubrega. Situacija je izraženija kod amoksicilina, jer se on izlučuje kroz bubrege.

Ako pacijent ima abnormalnost u bubrezima, lijek se koristi u ekstremnim slučajevima. U takvoj situaciji potrebno je pažljivo odabrati potrebnu dozu.

Preporučuje se da se koristi samo na način propisan od strane liječnika. Tijekom prijema potrebno je stalno pratiti funkciju jetre. Kod hemodijalize se obje komponente učinkovito uklanjaju u potpunosti.

Zašto je važno znati

Te su informacije prvenstveno važne za liječnika. Liječnik procjenjuje stopu eliminacije Amoksiklava, stupanj oštećenja, dok određuje dozu i vrijeme primjene.

U nekim slučajevima liječenje lijekom Amoksiklavom provodi se u kompleksu na nekoliko načina. Unos nekompatibilnih lijekova trebao bi biti nakon određenog vremenskog razdoblja, koje je jednako vremenu za koje je antibiotik potpuno prikazan.

Ova značajka je važna za ljude koji planiraju dijete. Antibiotik može negativno utjecati na samu začeće i zdravlje fetusa. Nakon primjene Amoksicilina, muškarci bi trebali planirati začeće nakon mjesec dana.

Članak je potvrđen
Anna Moschovis je obiteljski liječnik.

Pronašli ste bug? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Amoxiclav tablete - službene upute za uporabu

UPUTE
o uporabi lijeka
za medicinsku uporabu

Pažljivo pročitajte ovu uputu prije početka uzimanja ovog lijeka.
• Spremite upute, možda će biti potrebno ponovno.
• Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku.
• Ovaj je lijek propisan za vas osobno i ne smijete ga prenijeti na druge, jer im može naškoditi čak i ako imate iste simptome kao i vi.

Registracijski broj

Trgovački naziv

Naziv grupiranja

amoksicilin + klavulanska kiselina

Oblik doziranja

Film obložene tablete

struktura

Aktivne tvari (jezgra): svaka tableta od 250 mg + 125 mg sadrži 250 mg amoksicilina u obliku trihidrata i 125 mg klavulanske kiseline u obliku kalijeve soli;
svaka tableta od 500 mg + 125 mg sadrži 500 mg amoksicilina u obliku trihidrata i 125 mg klavulanske kiseline u obliku kalijeve soli;
svaka tableta od 875 mg + 125 mg sadrži 875 mg amoksicilina u obliku trihidrata i 125 mg klavulanske kiseline u obliku kalijeve soli.
Pomoćne tvari (za svaku dozu): koloidni silicijev dioksid 5,40 mg / 9,00 mg / 12,00 mg, krospovidon 27,40 mg / 45,00 mg / 61,00 mg, kroskarmeloza natrij 27,40 mg / 35.00 mg / 47.00, magnezijev stearat 12.00 mg / 20.00 mg / 17.22 mg, talk 13.40 mg (za dozu od 250 mg + 125 mg), mikrokristalna celuloza do 650 mg / do 1060 mg / 1435 mg;
tablete za oblaganje filmom 250 mg + 125 mg - hipromeloza 14.378 mg, etilceluloza 0.702 mg, polisorbat 80-0.780 mg, trietil citrat 0.793 mg, titan dioksid 7.605 mg, talk 1,742 mg;
tablete za oblaganje filmom 500 mg + 125 mg - hipromeloza 17.696 mg, etilceluloza 0.864 mg, polisorbat 80-0.960 mg, trietil citrat 0.976 mg, titan dioksid 9.360 mg, talk 2.144 mg;
tablete za oblaganje filmom 875 mg + 125 mg - hipromeloza 23,226 mg, etilceluloza 1,134 mg, polisorbat 80 - 1,260 mg, trietil citrat 1,280 mg, titanov dioksid 12,286 mg, talk 2,814 mg.

opis

Tablete od 250 mg + 125 mg: bijele ili gotovo bijele, duguljaste, osmerokutne, bikonveksne tablete, filmom obložene, s otiscima "250/125" na jednoj strani i "AMC" na drugoj strani.
Tablete 500 mg + 125 mg: bijele ili gotovo bijele, ovalne, bikonveksne tablete, filmom obložene.
Tablete od 875 mg + 125 mg: bijele ili gotovo bijele, duguljaste, bikonveksne tablete, filmom obložene, s otiskom i otiskom "875/125" na jednoj strani i "AMC" na drugoj strani.
Vrsta kink: masa žućkasta.

Farmakoterapijska skupina

Antibiotik - polu-sintetski inhibitor penicilina + beta-laktamaze

ATX kod: J01CR02.

Farmakološka svojstva

farmakodinamiku
Mehanizam djelovanja
Amoksicilin je polusintetski penicilin, aktivan protiv mnogih gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama. Amoksicilin krši biosintezu peptidoglikana, koji je strukturna komponenta bakterijske stanične stijenke. Povreda sinteze peptidoglikana dovodi do gubitka čvrstoće stanične stijenke, što uzrokuje lizu i staničnu smrt mikroorganizama. U isto vrijeme, amoksicilin se uništava beta-laktamazama, te se stoga spektar aktivnosti amoksicilina ne proteže na mikroorganizme koji proizvode taj enzim.
Klavulanska kiselina, inhibitor beta-laktamaze strukturno srodan penicilinima, ima sposobnost inaktivirati širok raspon beta-laktamaza koje se nalaze u mikroorganizmima otpornim na peniciline i cefalosporine. Klavulanska kiselina je dovoljno učinkovita protiv plazmidne beta-laktamaze, koja najčešće uzrokuje bakterijsku rezistenciju, i nije učinkovita protiv kromosomske beta-laktamaze tipa I, koja se ne inhibira klavulanskom kiselinom.
Prisutnost klavulanske kiseline u pripravku štiti amoksicilin od razaranja enzimima beta-laktamaze, što omogućuje amoksicilinu da proširi svoj antibakterijski spektar.
U nastavku je in vitro kombinacija amoksicilina s klavulanskom kiselinom.

farmakokinetika
Glavni farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline su slični. Amoksicilin i klavulanska kiselina dobro se otapaju u vodenim otopinama s fiziološkim pH i, nakon uzimanja Amoxiclav ®, brzo se i potpuno apsorbiraju unutar gastrointestinalnog trakta (GIT). Apsorpcija aktivnih tvari amoksicilin i klavulanska kiselina optimalna je u slučaju prijema na početku obroka.
Biološka raspoloživost amoksicilina i klavulanske kiseline nakon oralne primjene je oko 70%.
U nastavku su prikazani farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline nakon davanja 875 mg / 125 mg i 500 mg / 125 mg dva puta dnevno, 250 mg / 125 mg tri puta dnevno sa zdravim dobrovoljcima.

distribucija
Obje komponente karakterizira dobar volumen distribucije u različitim organima, tkivima i tjelesnim tekućinama (uključujući pluća, trbušne organe, masno tkivo, koštano i mišićno tkivo; pleuralne, sinovijalne i peritonealne tekućine; u koži, žuči, urinu, gnojnom iscjedak, ispljuvak, intersticijalna tekućina).
Vezanje proteina u plazmi je umjereno: 25% za klavulansku kiselinu i 18% za amoksicilin.
Volumen raspodjele je približno 0,3-0,4 l / kg za amoksicilin i približno 0,2 l / kg za klavulansku kiselinu.
Amoksicilin i klavulanska kiselina ne prodiru u krvno-moždanu barijeru u neupalnim moždanim oblicima mozga.
Amoksicilin (kao i većina penicilina) izlučuje se u majčinom mlijeku. Tragovi klavulanske kiseline također se nalaze u majčinom mlijeku. Amoksicilin i klavulanska kiselina prodiru u posteljicu.
metabolizam
Oko 10-25% početne doze amoksicilina izlučuje se bubrezima kao neaktivna penicilinska kiselina. Klavulanska kiselina u ljudskom tijelu se u velikoj mjeri metabolizira u 2,5-dihidro-4- (2-hidroksietil) -5-okso-lH-pirol-3-karboksilna kiselina i 1-amino-4-hidroksi-butan-2-on i izlučuju se putem bubrega, kroz gastrointestinalni trakt, kao i izdisanim zrakom, u obliku ugljičnog dioksida.
uzgajanje
Amoksicilin se uglavnom izlučuje putem bubrega, dok je klavulanska kiselina preko bubrežnih i ekstrarenalnih mehanizama. Nakon jedne doze od 250 mg / 125 mg ili 500 mg / 125 mg, oko 60-70% amoksicilina i 40-65% klavulanske kiseline u prvih 6 sati izlučuje se bubrezima u nepromijenjenom obliku.
Prosječni poluvijek eliminacije (T1 / 2) amoksicilina / klavulanske kiseline je približno jedan sat, a prosječni ukupni klirens je oko 25 l / h kod zdravih pacijenata.
Najveća količina klavulanske kiseline izlučuje se unutar prva 2 sata nakon gutanja.
Bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom
Ukupni klirens amoksicilina / klavulanske kiseline smanjuje se srazmjerno smanjenju funkcije bubrega. Smanjeni klirens izraženiji je za amoksicilin nego za klavulansku kiselinu, jer većina amoksicilina se izlučuje putem bubrega. Doze lijeka za zatajenje bubrega moraju se odabrati uzimajući u obzir nepoželjnost kumulacije amoksicilina uz održavanje normalne razine klavulanske kiseline.
Bolesnici s oštećenjem funkcije jetre
U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre lijek se koristi s oprezom, potrebno je kontinuirano pratiti funkciju jetre.
Obje komponente se uklanjaju hemodijalizom i manjim količinama peritonealnom dijalizom.

Indikacije za uporabu

Infekcije uzrokovane osjetljivim sojevima mikroorganizama:
• infekcije gornjih dišnih putova i gornjih dišnih putova (uključujući akutni i kronični sinusitis, akutne i kronične upale srednjeg uha, apsces ždrijela, tonzilitis, faringitis);
• infekcije donjeg respiratornog trakta (uključujući akutni bronhitis s bakterijskom superinfekcijom, kronični bronhitis, upalu pluća);
• infekcije mokraćnog sustava;
• infekcije u ginekologiji;
• infekcije kože i mekih tkiva, kao i rane od ugriza ljudi i životinja;
• infekcije kostiju i vezivnog tkiva;
• infekcije bilijarnog trakta (kolecistitis, kolangitis);
• odontogene infekcije.

kontraindikacije

• Preosjetljivost na lijek;
• osjetljivost u povijesti na peniciline, cefalosporine i druge beta-laktamske antibiotike;
• kolestatsku žuticu i / ili druge poremećaje jetre uzrokovane anamnezom amoksicilina / klavulanske kiseline;
• infektivna mononukleoza i limfocitna leukemija;
• dob djece do 12 godina ili s tjelesnom težinom manjom od 40 kg.

S pažnjom

Pseudomembranozni kolitis u povijesti, bolesti gastrointestinalnog trakta, zatajenje jetre, teška oštećenja bubrega, trudnoća, dojenje, dok se koriste s antikoagulantima.

Koristiti tijekom trudnoće i tijekom dojenja

Ispitivanja na životinjama nisu otkrila podatke o opasnostima uzimanja lijeka tijekom trudnoće i njegovim učincima na embrionalni razvoj fetusa.
U jednoj studiji kod žena s prijevremenom ruptuacijom plodne membrane, utvrđeno je da profilaktička uporaba amoksicilina / klavulanske kiseline može biti povezana s povećanim rizikom od nekrotizirajućeg enterokolitisa u novorođenčadi.
U trudnoći i dojenju lijek se koristi samo ako namijenjena korist majci nadmašuje potencijalni rizik za fetus i dijete.
Amoksicilin i klavulanska kiselina u malim količinama prodiru u majčino mlijeko.
U dojenčadi koja doje, može se razviti senzibilizacija, proljev, kandidijaza sluznice usne šupljine. Prilikom uzimanja lijeka Amoksiklav ® potrebno je riješiti problem zaustavljanja dojenja.

Doziranje i primjena

Unutar.
Režim doziranja postavlja se individualno, ovisno o dobi, tjelesnoj težini, bubrežnoj funkciji pacijenta, kao io ozbiljnosti infekcije.
Amoxiclav ® se preporučuje uzeti na početku obroka radi optimalne apsorpcije i smanjenja mogućih nuspojava probavnog sustava.
Tijek liječenja je 5-14 dana. Trajanje liječenja određuje liječnik. Liječenje ne smije trajati duže od 14 dana bez ponovnog liječničkog pregleda.
Odrasli i djeca starija od 12 godina ili teže 40 kg ili više:
Za liječenje blage do umjerene infekcije - 1 tableta 250 mg + 125 mg svakih 8 sati (3 puta dnevno).
Za liječenje teških i respiratornih infekcija - 1 tableta 500 mg + 125 mg svakih 8 sati (3 puta dnevno) ili 1 tableta 875 mg + 125 mg svakih 12 sati (2 puta dnevno).
Budući da tablete amoksicilina i klavulanske kiseline 250 mg + 125 mg i 500 mg + 125 mg tablete sadrže istu količinu klavulanske kiseline - 125 mg, 2 tablete od 250 mg + 125 mg nisu ekvivalentne 1 tableti od 500 mg + 125 mg.
Bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom
Prilagodba doze temelji se na maksimalnoj preporučenoj dozi amoksicilina i temelji se na vrijednostima klirensa kreatinina (CK).

Nuspojave

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), nuspojave su klasificirane prema učestalosti razvoja kako slijedi: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, ® i probenecid mogu dovesti do povećanja i postojanosti razine amoksicilina u krvi, ali ne i klavulansku kiselinu, stoga se ne preporuča istodobna primjena s probenecidom Istodobna uporaba lijeka Amoxiclav ® i metotreksata povećava toksičnost metotreksata.
Uporaba lijeka u kombinaciji s alopurinolom može dovesti do razvoja kožnih alergijskih reakcija. Trenutno nema podataka o istovremenoj upotrebi kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom i alopurinolom. Treba izbjegavati istodobnu primjenu s disulfiramom.
Smanjuje djelotvornost lijekova, u procesu metabolizma kod kojeg nastaje para-aminobenzojeva kiselina, etinil estradiol - rizik od "probojnog" krvarenja.
U literaturi su opisani rijetki slučajevi povećanja međunarodnog normaliziranog omjera (INR) u bolesnika s istovremenom primjenom acenokumarola ili varfarina i amoksicilina. Ako je potrebno, istovremena uporaba antikoagulansa treba redovito pratiti protrobinovannoe vrijeme ili INR u imenovanju ili otkazivanju lijeka, možda će vam trebati antikoagulansi za prilagodbu doze za oralnu primjenu.
Kod istovremene primjene s rifampicinom moguće je međusobno slabljenje antibakterijskog učinka. Lijek Amoxiclav ® ne smije se istovremeno koristiti u kombinaciji s bakteriostatičkim antibioticima (makrolidi, tetraciklini), sulfonamidi zbog mogućeg smanjenja učinkovitosti lijeka Amoksiklav ®.
Amoxiclav ® smanjuje učinkovitost oralnih kontraceptiva.
U bolesnika koji su liječeni mofetilmikofenolatom, nakon pokretanja kombinacije amoksicilina i klavulanske kiseline došlo je do smanjenja koncentracije aktivnog metabolita, mikofenolne kiseline, prije uzimanja sljedeće doze lijeka za oko 50%. Promjene u ovoj koncentraciji možda neće točno odražavati opće promjene izloženosti mikofenolnoj kiselini.

Posebne upute

Prije početka liječenja, bolesnika treba ispitati u anamnezi reakcija preosjetljivosti na peniciline, cefalosporine ili druge beta-laktamske antibiotike. U bolesnika s preosjetljivošću na peniciline moguće su alergijske unakrsne reakcije s cefalosporinskim antibioticima. Tijekom liječenja potrebno je pratiti stanje funkcija krvotvornih organa, jetre i bubrega. Bolesnici s teškim oštećenjem funkcije bubrega zahtijevaju odgovarajuću prilagodbu doze ili povećanje intervala između doza. Kako bi se smanjio rizik od nuspojava iz probavnog trakta treba uzeti lijek tijekom obroka.
Možda razvoj superinfekcije zbog rasta mikroflore neosjetljiva na amoksicilin, što zahtijeva odgovarajuću promjenu u antibakterijskoj terapiji.
U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, kao i pri uzimanju visokih doza lijeka mogu se pojaviti napadaji.
Ne preporučuje se uporaba lijeka u bolesnika sa sumnjom na zaraznu mononukleozu.
Ako se pojavi kolitis povezan s antibioticima, odmah prekinite uzimati Amoxiclav ®, posavjetujte se s liječnikom i započnite odgovarajuće liječenje. U takvim situacijama kontraindicirani su preparati koji inhibiraju peristaltiku.
U bolesnika s smanjenom diurezom, kristalurija se javlja vrlo rijetko. Tijekom primjene velikih doza amoksicilina, preporuča se uzeti dovoljnu količinu tekućine i održavati odgovarajuću diurezu kako bi se smanjila vjerojatnost stvaranja kristala amoksicilina.
Laboratorijski testovi: visoke koncentracije amoksicilina daju lažno pozitivnu reakciju na glukozu u mokraći primjenom Benedictovog reagensa ili Fehlingove otopine.
Preporučuje se uporaba enzimskih reakcija s glukozidazom.
Klavulanska kiselina može uzrokovati nespecifično vezanje imunoglobulina G (IgG) i albumina na membrane eritrocita, što dovodi do lažno pozitivnih rezultata Coombsovog testa.

Posebne mjere opreza za zbrinjavanje nekorištenih lijekova.

Nema potrebe za posebnim mjerama opreza pri uništavanju neiskorištenog Amoxiclav ® -a.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima, mehanizmima

S razvojem nuspojava iz živčanog sustava (na primjer, vrtoglavica, konvulzije), trebali biste se suzdržati od vožnje i drugih aktivnosti koje zahtijevaju visoku koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Obrazac za izdavanje

Primarno pakiranje:
Tablete obložene filmom, 250 mg + 125 mg: 15, 20 ili 21 tableta i 2 desikanta (silikagel), smještene u okrugli crveni kontejner s natpisom "nejestivim", u tamnoj staklenoj bočici, zatvorenoj metalnim navojnim poklopcem s kontrolnim prstenom s perforacijom i brtvom polietilena niske gustoće.
Filmom obložene tablete, 500 mg + 125 mg: 15 ili 21 tableta i 2 sredstva za sušenje (silikagel) smještena u okrugli crveni spremnik s natpisom "nejestivim" u bočici od tamnog stakla zapečaćenom metalnom kapicom s perforiranim prstenom i jastučić polietilena niske gustoće unutar ili 5, 6, 7 ili 8 tableta u blisteru od lakirane krute aluminijske / meke aluminijske folije.
Filmom obložene tablete, 875 mg + 125 mg: 2, 5, 6, 7 ili 8 tableta u blisteru od lakiranog krutog aluminija / meke aluminijske folije.
Sekundarna ambalaža:
Tablete obložene filmom, 250 mg + 125 mg: jedna boca u kartonskoj ambalaži zajedno s uputama za medicinsku uporabu.
Tablete obložene filmom, 500 mg + 125 mg: jedna bočica ili jedan, dva, tri, četiri ili deset blistera od 5, 6, 7 ili 8 tableta u kartonskoj kutiji zajedno s uputama za medicinsku uporabu.
Filmom obložene tablete, 875 mg + 125 mg: jedan, dva, tri, četiri ili deset blistera od 2, 5, 6, 7 ili 8 tableta u kartonskoj kutiji zajedno s uputama za medicinsku uporabu.

Uvjeti skladištenja

Na suhom mjestu na temperaturi ne višoj od 25 ° C.
Čuvati izvan dohvata djece.

Rok trajanja

2 godine.
Nemojte koristiti lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

Uvjeti za odmor

recept

proizvođač

Nositelj RU-a: Lek dd, Verovšková 57, 1526 Ljubljana, Slovenija;
Proizvedeno: Lek dd, Perzonali 47, 2391 Prevalle, Slovenija.
Potraživanja potrošača za slanje u AD "Sandoz":
125315, Moskva, Leningradsky prospect, 72, str. 3.

amoksiklav

Naziv proizvoda: Amoxiclav (Amoksiklav)

Farmakološki učinci:
Amoksiklav - antibakterijski kombinirani lijek. Aktivni sastojci: amoksicilin - antibiotik penicilinske skupine širokog spektra aktivnosti i inhibitor beta-laktamaznih mikroorganizama - klavulanske kiseline. Klavulanska kiselina sprječava uništavanje amoksicilina zbog stvaranja postojanih kompleksa s beta-laktamazama: nastali kompleksi su neaktivni i uporni.

Amoksicilin je koristan u odnosu na bakterije koje imaju osjetljivost na njega. Zbog uključivanja inhibitora beta-laktamaze (klavulanske kiseline) u pripravak, može se propisati i za infekcije otporne na amoksicilin. Amoksicilin u kombinaciji s klavulanskom kiselinom djeluje protiv: Streptococcus pneumonia, Str. bovis, str. pyogenes, Listeria spp., Staphylococcus aureus, S. epidermidis, Enterococcus spp. (gram pozitivni aerobni mikroorganizmi), Moraxella catarrhalis, N. meningitidis, N. influenzae, E. coli, Klebsiella spp., Proteus spp., N. gonorrhoeae, Pasteurella multocida (gram-negativni aerobni mikroorganizmi), kao i protiv anaerobnih bakterija, kao i anaerobnih infekcija.., Peptococcus spp., Clostridium spp., Actinomyces Israel, Peptostreptococcus spp.).

Općenito, farmakokinetički parametri klavulanske kiseline i amoksicilina slični su kada se koriste u kombinaciji, te stoga nemaju uzajamnog utjecaja na farmakokinetička svojstva svake pojedinačne tvari. Nakon unutarnje primjene, oba se sastojka normalno apsorbiraju. Njihove maksimalne koncentracije u plazmi dosežu se za oko 60 minuta. Primjena Amoxiclava tijekom obroka ne utječe na apsorpciju klavulanske kiseline i amoksicilina. Vrijeme poluživota klavulanske kiseline je 60–70 minuta, za amoksicilin - 78 minuta. Obje tvari prodiru u tkiva i tekućine, organizmi se lako akumuliraju u tajnosti maksilarnih sinusa, pluća, šupljine srednjeg uha, peritonealne i pleuralne tekućine, jajnika i maternice. Kada meningitis komponente Amoksiklava prodrijeti krvno-moždana barijera. Također prodiru u placentarnu barijeru i određuju se u tragovima u majčinom mlijeku.

U slučaju bolusne primjene Amoksiklava u dozi od 1,2 g, najviša koncentracija klavulanske kiseline u plazmi opažena je pri 28,5 mg / l, amoksicilin - 105,4 mg / ml. Nakon 60 minuta određuje se najviša koncentracija tih tvari u tjelesnim tekućinama. Klavulanska kiselina i amoksicilin vežu se za proteine ​​plazme za 22-30% i 17-20%.

Klavulanska kiselina se u velikoj mjeri metabolizira u jetrenom tkivu. Izlučuje se dijelom s izdisanim zrakom i izmetom, u pravilu - bubrezima. Amoksicilin se obično izlučuje nepromijenjen u urinu.

Amoxiclav - indikacije za upotrebu:

· Akutni i kronični sinusitis;
· Apsces ždrijela;
· Otitis media;
· Upala pluća;
· Kronični bronhitis;
· Infekcije mokraćnog sustava;
· Odontogene infekcije, uključujući parodontitis;
· Ginekološke infekcije;
· Gonoreja (uključujući one uzrokovane gonokokima koji proizvode beta-laktamazu;
· Infekcije kože i mekih tkiva (uključujući infekcije rana);
· Chancroid;
· Infekcije kostiju i zglobova;
· Prevencija gnojno-septičkih komplikacija tijekom operacije zdjeličnih organa, trbušne šupljine, bubrega, srca, žučnih putova;
· Terapija mješovitih infekcija uzrokovanih gram-pozitivnim i gram-negativnim mikroorganizmima, kao i anaerobnim patogenima (infekcije bilijarnog trakta, ENT infekcije i postoperativne abdominalne infekcije, aspiracijska pneumonija, apsces dojke);
• maksilofacijalna kirurgija;
· Ortopedska praksa.

Amoksiklav - metoda primjene:

Amoksiklav tablete
Tablete prije uporabe otopljene su u pola čaše vode (najmanje 100 ml). Nakon toga, rezultirajuća suspenzija se temeljito promiješa ili se tablete žvaču prije gutanja. Imenovan je za djecu od 40 kg ili više, kao i za odrasle. Prosječna dnevna doza je 375 mg (1 tableta) svakih 8 sati (3 p / dan); ili 625 mg (1 tableta) 2-3 p / dan (ovisno o ozbiljnosti infekcije).

Tablete Amoxiclav 2X
Imenovan samo za odrasle bolesnike s teškim respiratornim bolestima ili teškim infekcijama, 1000 mg (1 tableta) dva puta dnevno.

Najveća dnevna doza za odrasle je 6000 mg amoksicilina. Najviša dnevna doza klavulanske kiseline u obliku kalijeve soli je 600 mg.

U pedijatriji
Djeca od prvih dana života do dobi od 3 mjeseca propisuju se u dozi od 30 mg / kg / dan (u smislu amoksicilina), dnevna doza se dijeli jednako, uzimajući u redovitim intervalima.
Amoksiklav se propisuje u dobi od 3 mjeseca ili više ili s tjelesnom težinom manjom od 40 kg u dozi od 25 mg / kg / dan (podijeljen u 2 primjene svakih 12 sati); ili 20 mg / kg / dan (podijeljeno u 3 primjene svakih 8 sati) - za umjerene zarazne bolesti. Kod teških infekcija Amoksiklav se primjenjuje u dozi od 45 mg / kg / dan (doza se dijeli na 2 doze svakih 12 sati); ili 40 mg / kg / dan (podijeljeno u 3 doze svakih 8 sati).

Najviša dnevna doza za djecu iznosi 45 mg na 1 kg tjelesne težine. Najviša dnevna doza klavulanske kiseline u obliku kalijeve soli je 10 mg na 1 kg tjelesne težine.
U slučaju umjerenih infekcija, dnevna doza je 25 mg / kg svakih 12 sati (na temelju amoksicilina).
Kod infekcija donjeg respiratornog trakta, sinusitisa, otitisa i drugih teških infekcija, Amoxiclav se propisuje amoksicilinu u dozi od 45 mg / kg / dan svakih 12 sati za djecu.

Bolesnici s zatajenjem bubrega
U nedostatku funkcije bubrega s klirensom kreatinina od 10 ml / min ili manje, doza Amoksiklava se prilagođava ili se interval između uzimanja lijeka povećava ili povećava. Kod anurije interval između doza može biti 48 sati.
S klirensom kreatinina 80 ml / min i više, interval između uzimanja Amoksiklava je 8 sati, s klirensom 80–50 ml / min - 8 sati, s klirensom 50-10 ml / min - 12 sati, s klirensom 10 ml / min i manje od 0 24 sata

Amoksiklav - suspenzija
Točna doza suspenzije Amoksiklava za pedijatrijske bolesnike izračunava se samo uzimajući u obzir tjelesnu težinu.
Prije pripreme suspenzije lijeka, boca se normalno protrese sve dok se čestice praha ne odvoje od dna i stijenki posude. U 2 prijema dodaje se 86 ml vode u 2 serije, nakon svakog dodavanja vode boca se temeljito protrese. 1 mjerač za primanje suspenzije Amoksiklava sadrži 5 ml lijeka; pola - 2,5 ml; ¾ - 3,75 ml.

Amoksiklav za parenteralnu uporabu
30 mg Amoksiklava za intravenozno davanje sadrži 5 mg klavulanske kiseline i 25 mg amoksicilina. Priprema otopine Amoksiklava za intravensku primjenu: sadržaj bočice se otopi u vodi za injekcije (za Amoksiklava 600 mg - 10 ml vode; za Amoksiklava 1,2 g - 20 ml vode). Rezultirajuća otopina treba primijeniti intravenski polagano tijekom 3-4 minute. Ako se lijek daje kao intravenska infuzija, tada se 600 mg Amoksiklava otopi u 10 ml vode za injekcije, a zatim doda u otopinu za infuziju (50 ml). Amoksiklav - 1,2 g se otopi u 20 ml vode za injekcije i doda u 100 ml otopine za infuziju. Infuzija se provodi intravenski 30-40 minuta. Intravenska primjena Amoksiklava trebala bi početi najkasnije 20 minuta nakon pripreme otopine. Zamrzavanje otopine Amoksiklava nije dopušteno.

Preporučuje se djeci starijoj od 12 godina (ili težini 40 kg ili više) i odraslima (intravenski) 1,2 g svakih 8 sati. U pedijatriji, za djecu od 3 mjeseca do 12 godina, 30 mg / kg svakih 8 sati. U teškim slučajevima bolesti, lijek se daje svakih 6 sati (za djecu do 3 mjeseca, 30 mg / kg svakih 8 sati). Djeca prvih dana života, uključujući i prerano, Amoksiklav propisuju po 30 mg / kg svakih 12 sati. Nakon postizanja terapijskog učinka s bolusom Amoksiklava, moguće je prelaziti na oralno davanje. Amoksiklav tretman djece i odraslih traje 14 dana.

Koristi se za prevenciju gnojno-septičkih komplikacija prije operacije
Propisati prije anestezije za 1,2 g intravenski: u slučaju kratkih intervencija - jednom, za duže (više od 60 minuta) potrebno je dodatno rješenje - 1,2 g (maksimalno - do 4 puta dnevno). Pri visokom riziku od razvoja infektivnih komplikacija, primjena Amoksiklava intravenozno ili oralno u postoperativnom razdoblju nastavlja se, osobito ako postoje očiti znakovi infektivnog procesa tijekom operacije (u ovom slučaju, intravenska uporaba se nastavlja i nakon operacije).

Kod zatajenja bubrega
U slučaju bubrežne insuficijencije, doza za intravensko davanje lijeka izračunava se na temelju klirensa kreatinina: s klirensom od 30 ml / min i više, doza se ne prilagođava; s klirensom od 10–30 ml / min, terapija započinje intravenskom primjenom 1,2 g, zatim se propisuje 600 mg svakih 12 sati; s klirensom od 10 ml / min i manje, liječenje započinje intravenskom primjenom od 1,2 g, zatim se propisuje 600 mg intravenski u razmaku od 24 sata, au slučaju zatajenja bubrega u djece, doza se također prilagođava. Ako je pacijent podvrgnut hemodijalizi, tada se oko 85% sredstva ukloni iz tijela. Nakon hemodijalize, Amoksiklav se propisuje u dozi od 600 mg intravenski. Peritonealna dijaliza ne uklanja lijek, stoga nije potrebno prilagoditi dozu.

Amoxiclav Quiktab
Tablete prije uporabe otopljene su u pola čaše vode (najmanje 100 ml). Nakon toga, rezultirajuća suspenzija se temeljito promiješa ili se tableta žvače prije gutanja. Amoxiclav Quiktab najbolje je uzeti na početku obroka.

Za djecu mase 40 kg ili više, kao i za odrasle, dnevna doza Amoxiclav Kviktab je 500 mg amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline (1 tableta) 2-3 p / dan svakih 8-12 sati; ili 875 mg / 125 mg (1 tableta) 2 p / dan svakih 12 sati. Uobičajeni režim doziranja za infekcije blage do umjerene težine je 500 mg / 125 mg (1 tableta) 2 p / dan svakih 12 sati. U teškim slučajevima bolesti - 875 mg / 125 mg 2 p / dan svakih 12 sati. Trajanje liječenja ovisi o dokazima, koje pojedinačno određuje liječnik, ali ne smiju prelaziti 2 tjedna.

Kod zatajenja bubrega
Povlačenje klavulanske kiseline i amoksicilina u zatajenju bubrega kasni, stoga se doza lijeka smanjuje ovisno o težini funkcionalnih poremećaja. Moguće je povećati interval između uzimanja lijeka. Kod blagog zatajenja bubrega s klirensom kreatinina od 0,166 - 0,5 ml / s, Amoxiclav Kviktab se propisuje u dozi od 500 mg / 125 mg (1 tableta) 2 p / dan svakih 12 sati. Uz klirens manji od 0,166 ml / s, koristi se doza od 500 mg / 125 mg (1 tableta) po 1 p / dan (svaka 24 sata).

Amoksiklav - nuspojave:

Nuspojave su često privremene i blage.
Na probavnom sustavu: mučnina (3%), proljev (4,1%), dispepsija (1,6%) i povraćanje (1,8%); rijetko - nadutost, anoreksija, gastritis, glositis, enterokolitis, stomatitis ili promjena boje jezika. Tijekom ili nakon prekida terapije Amoksiklavom, može se razviti pseudomembranozni kolitis zbog stvaranja toksina Clostridium difficile.
Na strani kože: angioedem, osip, urtikarija, rijetko - multiformni eritem, eksfoliativni dermatitis, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza.
Na dijelu živčanog sustava: rijetko - agitacija, tjeskoba, glavobolja, vrtoglavica, neprimjereno ponašanje, nesanica, konvulzije, zbunjenost, hiperaktivnost.
Na strani krvnog sustava: trombocitopenija, anemija (uključujući slučajeve hemolitičke anemije), leukopenija, eozinofilija, agranulocitoza.
Hepatobilijarni poremećaji: vjerojatno povećanje parametara testova funkcije jetre, uključujući povećanje aktivnosti (asimptomatski) AlAT i / ili AcAT, alkalne fosfataze i serumskog bilirubina. Disfunkcija jetre često se javlja u starijih bolesnika ili u bolesnika kojima je propisana dugotrajna terapija lijekovima. Hepatitis i kolestatska žutica su vrlo rijetki. Znakovi i simptomi se često pojavljuju tijekom liječenja ili neposredno nakon završetka tečaja, ali ponekad se ne mogu pojaviti unutar nekoliko tjedana nakon završetka terapije.
Na dijelu mokraćnog sustava: hematurija i intersticijalni nefritis (rijetki).
Ostalo: vulvovaginalna kandidijaza (1%) i vrućica; Prijem za dugo vremena može izazvati oralnu kandidijazu.

Amoksiklav - kontraindikacije:

· Hepatitis ili kolestatska žutica izazvana poviješću uzimanja antibakterijskih sredstava iz skupine penicilina;
· Individualna preosjetljivost na klavulansku kiselinu i amoksicilin, kao i na druge komponente Amoksiklava ili preparata penicilina.

Amoksiklav - trudnoća:

Nema informacija o teratogenom djelovanju aktivnih sastojaka Amoksiklava, stoga se, prema strogim indikacijama, lijek može davati tijekom trudnoće i dojenja.

Interakcija s drugim lijekovima:
Amoksiklav za intravensku primjenu kompatibilan je s vodom za injekcije, Ringerovom otopinom laktata, izotoničnom otopinom natrijevog klorida, otopinom kalijevog klorida. Amoksiklav je manje stabilan u okolinama koje sadrže glukozu ili dekstran. Lijek se ne smije miješati s drugim parenteralnim sredstvima u istom volumenu.

Amoksiklav - predoziranje:

Višak doze nije vjerojatan, ali uzimanje Amoksiklava u velikoj dozi može uzrokovati sljedeće znakove: nesanicu, agitaciju, vrtoglavicu, rijetko - napadaje. U slučaju predoziranja vjerojatna je hemodijaliza, liječenje je simptomatsko.

Amoksiklav - oblik za oslobađanje:

Tablete Amoksiklav - 250 mg amoksicilina / 125 mg klavulanske kiseline; film obložen, u pakiranju - 15 komada.

Tablete Amoxiclav 2X - 500 mg / 125 mg; 875 mg / 125 mg, obloženo filmom, (u pakiranju - 10 ili 14 komada).

Tablete Amoxiclav Quiktab - 500 mg / 125 mg; 875 mg / 125 mg, dispergirane tablete, 10 komada u pakiranju.

Prašak za suspenziju za oralnu primjenu Amoksiklav - 312,5 mg / 5 ml (250 mg amoksicilina po 5 ml suspenzije / 62,5 mg klavulanske kiseline u 5 ml suspenzije); 156,25 mg / 5 ml (125 mg amoksicilina po 5 ml suspenzije / 31,25 mg klavulanske kiseline po 5 ml suspenzije) - boca za pripremu 100 ml suspenzije, u pakiranju - 1 boca.

Parenteralni amoksiklav - prašak za pripremu otopine za primjenu vena 600 mg po bočici (500 mg amoksicilina i 100 mg klavulanske kiseline) ili 1,2 g po bočici (1000 mg amoksicilina i 200 mg klavulanske kiseline), u pakiranju od 5 bočica,

Amoxiclav - uvjeti skladištenja:

Na suhom mjestu. Čuvati na 25 ° C.

Amoksiklav - sastav:

Amoksiklav tablete 250 mg / 125 mg
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku trihidrata) 250 mg, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 125 mg.
Neaktivne tvari: mikrokristalna celuloza, kroskarmeloza natrij.

Prašak za suspenziju Amoxiclav 156,25 mg / 5 ml
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku trihidrata) 125 mg / 5 ml, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 31,25 mg / 5 ml.
Neaktivne tvari: natrijev citrat, mikrokristalna celuloza, natrijev benzoat, natrijev saharin, manitol.

Prašak za suspenziju Amoxiclav 312,5 mg / 5 ml
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku trihidrata) 250 mg / 5 ml, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 62,5 mg / 5 ml.
Neaktivne tvari: natrijev citrat, mikrokristalna celuloza, natrijev benzoat, natrijev saharin, manitol.

Prašak za pripremu intravenske infuzije Amoxiclav 600 mg
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku natrijeve soli) 500 mg, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 100 mg.

Prašak za pripremu intravenske infuzije Amoxiclav 1200 mg
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku natrijeve soli) 1000 mg, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 200 mg.

Tablete Amoxiclav 2 x 500 mg / 125 mg
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku trihidrata) 500 mg, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 125 mg.
Neaktivne tvari: bezvodni koloidni silicijev dioksid, aspartam, okus naranče, aroma tropske mješavine, žuti željezni oksid (E172), hidrogenirano ricinusovo ulje, talk, mikrokristalna celuloza, silicificirano.

Tablete Amoxiclav 2X 875 mg / 125 mg
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku trihidrata) 875 mg, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 125 mg.
Neaktivne tvari: bezvodni koloidni silicijev dioksid, aspartam, okus naranče, aroma tropske mješavine, žuti željezni oksid (E172), hidrogenirano ricinusovo ulje, talk, mikrokristalna celuloza, silicificirano.

Tablete Amoxiclav Quiktab 500 mg / 125 mg
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku trihidrata) 500 mg, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 125 mg.
Neaktivne tvari: bezvodni koloidni silicijev dioksid, aspartam, okus naranče, aroma tropske mješavine, žuti željezni oksid (E172), hidrogenirano ricinusovo ulje, talk, mikrokristalna celuloza, silicificirano.

Tablete Amoxiclav Quiktab 875 mg / 125 mg
Aktivne tvari: amoksicilin (u obliku trihidrata) 875 mg, klavulanska kiselina) u obliku kalijeve soli 125 mg.
Neaktivne tvari: bezvodni koloidni silicijev dioksid, aspartam, okus naranče, aroma tropske mješavine, žuti željezni oksid (E172), hidrogenirano ricinusovo ulje, talk, mikrokristalna celuloza, silicificirano.

Amoxiclav - dodatno:

S pažnjom, Amoxiclav se propisuje pacijentima s indikacijom alergijskih reakcija u prošlosti. Postoji mogućnost unakrsne alergije između lijekova penicilina i antibiotika iz skupine cefalosporina, stoga se Amoxiclav propisuje oprezno onima koji su doživjeli alergijske reakcije na cefalosporine.
Kada povrede funkcionalne aktivnosti jetre potrebno povremeno praćenje jetrenih testova.

U 95% bolesnika s limfocitnom leukemijom i zaraznom mononukleozom, uporaba Amoksiklava popraćena je razvojem kožnog osipa, pa se takvim pacijentima ne nudi uporaba lijeka.
U bolesnika s teškim oštećenjem funkcije bubrega, doza se odabire pojedinačno, dopušteno je povećanje intervala između injekcija lijeka.

Prilikom liječenja lijeka se nudi velika količina vode ili druge tekućine.
Amoksiklav izaziva lažno pozitivne rezultate Coombsove reakcije i Benedictov test (za određivanje razine glukoze u urinu). Stoga se predlaže uporaba testova za glukozu, koji se temelje na reakciji enzimske oksidacije.

Važno je!
Prije uporabe lijeka Amoxiclav obratite se liječniku. Ovaj priručnik služi samo kao referenca.

amoksiklav

Amoxiclav: upute za uporabu i ocjene

Latinski naziv: Amoksiklav

ATX kod: J01CR02

Aktivni sastojak: amoksicilin + klavulanska kiselina (amoksicilin + klavulanska kiselina)

Proizvođač: Sandoz (Austrija)

Aktualizacija opisa i fotografija: 07/12/2018

Cijene u ljekarnama: od 57 rubalja.

Amoksiklav je kombinirani antibiotski lijek.

Oblik i sastav otpuštanja

Amoksiklav se proizvodi u obliku:

 • Obložene tablete koje sadrže 250 mg, 500 mg ili 875 mg amoksicilina, 125 mg klavulanske kiseline i pomoćne tvari: koloidni silicijev dioksid, krospovidon, kroskarmeloza natrij, magnezij stearat, talk, MCC. U mjehurićima i tamnim staklenim bocama;
 • Prašak za suspenziju za oralnu primjenu sa sadržajem u 5 ml pripremljene suspenzije amoksicilina i klavulanske kiseline u omjeru 125 mg / 31,25 mg, 250 mg / 62,5 mg, 400 mg / 57 mg i pomoćne tvari: limunska kiselina, natrijev citrat MCC i karmeloza natrij, ksantanska guma, koloidni silicijev dioksid, okus divlje trešnje i okus limuna, natrijev saharinat, manitol. U tamnim staklenim bocama;
 • Prašak za otopinu za injekciju sa sadržajem u 1 bočici amoksicilina i klavulanske kiseline u omjeru 500 mg / 100 mg, 1000 mg / 200 mg.

Farmakološka svojstva

farmakodinamiku

Amoksicilin je polusintetski penicilin koji djeluje na mnoge gram-negativne i gram-pozitivne mikroorganizme. On inhibira biosintezu peptidoglikana - komponente uključene u strukturu stanične stijenke bakterija. Smanjenje proizvodnje peptidoglikana uzrokuje smanjenje jačine staničnih stijenki, što dalje dovodi do lize i stanične smrti patogena. Istodobno, amoksicilin je osjetljiv na djelovanje beta-laktamaze, uništavajući ga, pa njegov spektar antibakterijske aktivnosti ne uključuje mikroorganizme koji sintetiziraju taj enzim.

Klavulanska kiselina je inhibitor beta-laktamaze čija je struktura slična penicilinu. Ima sposobnost inaktivirati brojne beta-laktamaze koje proizvode mikroorganizme s dokazanom otpornošću na cefalosporine i peniciline. Dokazana relativna učinkovitost klavulanske kiseline protiv plazmidne beta-laktamaze, najčešće uzrokuje otpornost bakterija na antibiotike. Međutim, tvar ne utječe na kromosomsku beta-laktamazu tipa I, a ne inhibira klavulanska kiselina.

Prisutnost klavulanske kiseline u Amoksiklavu omogućuje sprječavanje uništavanja amoksicilina posebnim enzimima - beta-laktamazama - i proširenje spektra antibakterijske aktivnosti amoksicilina.

Kliničke in vitro studije dokazuju visoku osjetljivost sljedećih mikroorganizama na djelovanje Amoxiclava:

 • gram-negativni anaerobi: vrste roda Prevotella, Bacteroides fragilis, ostale podvrste roda Bacteroides, vrste roda Porphyromonas, vrste roda Capnocytophaga, vrste roda Fusobacterium, Fusobacterium nucleatum, Eikenella corrodens;
 • gram-pozitivni anaerobi: vrste roda Peptostreptococcus, Peptostreptococcus magnus, Peptostreptococcus micros, Peptococcus niger, vrste roda Clostridium;
 • Gram-negativni aerobi: Vibrio cholerae, Bordetella pertussis, Pasteurella multocida, Haemophilus influenza, Neisseria gonorrhoeae, Moraxella catarrhalis, Helicobacter pylori;
 • Grampozitivne anaerobi: koagulaza-negativnim stafilokokom (pokazuje osjetljivost na meticilin), Staphylococcus saprophyticus (sojevi osjetljivi na meticilin), Staphylococcus aureus (sojevi osjetljivi na meticilin), Bacillus anthracis, Streptococcus agalactiae, Streptococcus pyogenes i drugi streptokoki beta hemolitički skupina, Enterococcus faecalis, Nocardia asteroidi, Listeria monocytogenes;
 • Ostalo: Treponema pallidum, Leptospira icterohaemorrhagiae, Borrelia burgdorferi.

Sljedeći mikroorganizmi su karakterizirani stečenom otpornošću na aktivne komponente Amoksiklava:

 • Gram-pozitivni aerobi: Streptococcus Viridans, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus faecium, bakterije roda Corynebacterium;
 • Gram-negativne anaerobi: bakterija roda Shigella, Escherichia coli, bakterije iz roda Salmonella, bakterija roda Klebsiella, Klebsiella pneumoniae (klinička istraživanja potvrđuju učinkovitost aktivnih sastojaka Amoksiklava vezi ovog mikroorganizma, njegovi sojeva ne sintetizira beta-laktamaze), Klebsiella oxytoca, bakterija roda Proteus Proteus vulgaris, Proteus mirabilis.

Takvi mikroorganizmi pokazuju prirodnu otpornost na kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline:

 • Gram-negativni aerobi: bakterije roda Acinetobacter, Yersinia enterocolitica, Citrobacter freundii, Stenotrophomonas maltophilia, bakterije roda Enterobacter, bakterije roda Pseudomonas, Hafnia alvei, bakterije roda Serratia, Legionella pneumophila;
 • ostali: bakterije roda Mycoplasma, Chlamydophila psittaci, Chlamydophila pneumoniae, bakterije roda Chlamydia, Coxiella burnetii.

Osjetljivost bakterija na monoterapiju amoksicilinom najčešće znači sličnu osjetljivost na kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline.

farmakokinetika

Glavni farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline su u mnogo čemu slični. Obje tvari pokazuju dobru sposobnost otapanja u vodenim otopinama koje imaju fiziološku pH vrijednost, a nakon oralnog davanja Amoksiklave se brzo i gotovo potpuno apsorbiraju iz gastrointestinalnog trakta. Stupanj apsorpcije klavulanske kiseline i amoksicilina smatra se optimalnim ako se lijek uzima na početku obroka.

Nakon peroralne primjene, bioraspoloživost aktivnih sastojaka Amoksiklava doseže 70%.

Kada se lijek propisuje u različitim dozama, farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline su kako slijedi:

 • u dozi od 875 mg / 125 mg 2 puta dnevno za amoksicilin: maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi je 11,64 ± 2,78 µg / ml, vrijeme do nje je 1,5 sati (raspon je od 1 do 2,5 sata), površina ispod krivulje "koncentracija - vrijeme" (AUC) - 53,52 ± 12,31 μg × h / ml, poluživot je 1,19 ± 0,21 sat; za klavulansku kiselinu: maksimalna koncentracija u plazmi je 2,18 ± 0,99 µg / ml, vrijeme koje doseže 1,25 sati (raspon je 1 do 2 sata), površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC) - 10,16 ± 3,04 ug / h / ml, poluvrijeme eliminacije - 0,96 ± 0,12 sati;
 • u dozi od 500 mg / 125 mg 2 puta dnevno za amoksicilin: maksimalna koncentracija u plazmi je 7,19 ± 2,26 µg / ml, vrijeme do nje je 1,5 sati (raspon od 1 do 2,5 sata), površina ispod krivulje "koncentracija - vrijeme" (AUC) - 53,5 ± 8,87 ug / h / ml, poluvijek eliminacije - 1,15 ± 0,2 sata; za klavulansku kiselinu: maksimalna koncentracija u plazmi je 2,4 ± 0,83 µg / ml, vrijeme do nje je 1,5 sat (raspon je od 1 do 2 sata), površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC) - 15,72 ± 3,86 ug / h / ml, poluvrijeme eliminacije - 0,98 ± 0,12 sati;
 • u dozi od 250 mg / 125 mg 3 puta dnevno za amoksicilin: maksimalna koncentracija u plazmi je 3,3 ± 1,12 µg / ml, vrijeme do nje je 1,5 sati (raspon je od 1 do 2 sata), područje ispod krivulja "koncentracija - vrijeme" (AUC) - 26.7 ± 4.56 ug / h / ml, vrijeme poluraspada - 1.36 ± 0.56 sati; za klavulansku kiselinu: maksimalna koncentracija u plazmi je 1,5 ± 0,7 μg / ml, vrijeme do nje je 1,2 sata (raspon je od 1 do 2 sata), površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC) - 12.6 ± 3.25 ug / h / ml, poluvijek 1.01 ± 0.11 sati.

Sve gore navedene vrijednosti izvedene su iz kliničkih studija koje su uključivale zdrave volontere.

Amoksicilin i klavulanska kiselina karakterizira veliki volumen raspodjele u različitim tkivima, organskim sustavima i tjelesnim tekućinama (uključujući mišiće, kosti i masno tkivo, trbušne organe, pluća, intersticijske, peritonealne, sinovijalne i pleuralne tekućine, sputum, žuč, gnojni iscjedak, urina i kože).

Aktivni sastojci su umjereno vezani za proteine ​​plazme: amoksicilin u količini od 18% i klavulanska kiselina u količini od 25% od uzete doze. Volumen raspodjele je približno 0,2 L / kg za klavulansku kiselinu i 0,3-0,4 L / kg za amoksicilin. Obje tvari ne prevladavaju krvno-moždanu barijeru u odsutnosti upale moždane ovojnice. Amoksicilin, poput mnogih penicilina, prodire u majčino mlijeko, koje također sadrži klavulansku kiselinu u tragovima. Aktivni sastojci Amoksiklava prodiru u posteljicu.

Približno 10-25% početne doze amoksicilina izlučuje se u mokraći u obliku penicilinske kiseline, koja nema farmakološke aktivnosti. Klavulanska kiselina se opsežno metabolizira u tijelu, tvoreći 1-amino-4-hidroksi-butan-2-on i 2,5-dihidro-4- (2-hidroksietil) -5-okso-lH-pirol-3-karboksilna kiselina, izlučuje se kroz gastrointestinalni trakt, bubrege, kao i izdisanim zrakom (pretvarajući se u ugljični dioksid).

Amoksicilin se izlučuje prvenstveno putem bubrežne filtracije, dok se eliminacija klavulanske kiseline postiže korištenjem bubrežnih i ekstrarenalnih mehanizama. Nakon jedne oralne doze od 1 tablete 500 mg / 125 mg ili 250 mg / 125 mg, oko 40-65% klavulanske kiseline i 60-70% amoksicilina izlučuje se urinom nepromijenjeno tijekom prvih 6 sati.

U prosjeku, poluživot aktivnih sastojaka Amoksiklava je oko 1 sat, a prosječni ukupni klirens je oko 25 l / h kod zdravih pacijenata. Većina klavulanske kiseline se eliminira iz tijela tijekom prva 2 sata nakon gutanja.

U bolesnika s disfunkcijom bubrega, ukupni klirens klavulanske kiseline i amoksicilina smanjuje se srazmjerno smanjenju funkcije bubrega. Smanjeni klirens izraženiji je u slučaju amoksicilina u usporedbi s klavulanskom kiselinom, budući da se većina doze amoksicilina izlučuje kroz bubrege. U slučaju bubrežne insuficijencije, doze Amoksiklava treba odabrati uzimajući u obzir nepoželjnost kumuliranja amoksicilina na pozadini stabilne koncentracije klavulanske kiseline koja odgovara normama. U bolesnika s teškim zatajenjem bubrega poluživot amoksicilina se povećava na 7,5 sati, a klavulanska kiselina na 4,5 sata.

Pacijenti s amoksiklavom koji su propisani s oprezom, također preporučuju kontinuirano praćenje funkcije jetre. I amoksicilin i klavulanska kiselina uklanjaju se hemodijalizom, au neznatnim koncentracijama peritonealnom dijalizom.

Indikacije za uporabu

Prema uputama, Amoksiklav se propisuje za liječenje infektivnih i upalnih bolesti uzrokovanih mikroorganizmima osjetljivim na lijek. Lijek je indiciran za ginekološke, odontogene infekcije, kao i za infekcije:

 • ORL organa i gornjih dišnih putova, uključujući akutni i kronični sinusitis, upalu srednjeg uha, tonzilitis, apsces ždrijela, faringitis;
 • Vezivno i koštano tkivo;
 • Donji respiratorni trakt, uključujući kronični bronhitis, akutni bronhitis s bakterijskom superinfekcijom, upalu pluća;
 • Mokraćnog sustava;
 • Koža i meko tkivo, uključujući ugrize životinja i ljudi;
 • Biliarni trakt.

Prikazana je primjena lijeka Amoxiclav u obliku injekcija:

 • S infekcijama trbušne šupljine;
 • Kod spolno prenosivih infekcija - gonoreje, mekog šankra;
 • Za prevenciju infekcije nakon operacije.

kontraindikacije

Amoksiklav se ne propisuje za kolestatsku žuticu i hepatitis povezan s uzimanjem penicilinskih antibiotika. Osim toga, alat je kontraindiciran u:

 • Osjetljivost na preparate penicilina, klavulansku kiselinu, amoksicilin, druge komponente Amoksiklava;
 • Infektivna mononukleoza;
 • Limfocitna leukemija.

Amoksiklav se propisuje s oprezom kada:

 • Pseudomembranozni kolitis u povijesti;
 • Zatajenje jetre;
 • Teška bubrežna disfunkcija.

Mogućnost primjene Amoxiclav trudnica i dojilja treba rješavati pojedinačno od strane liječnika.

Upute za uporabu Amoksiklava: metoda i doziranje

Tablete i otopina za suspenziju za oralnu primjenu

Režim lijeka i trajanje terapije određuju se ovisno o težini infekcije, dobi, funkciji bubrega pacijenta i tjelesnoj težini. U tabletama i suspenzijama, Amoxiclav se preporučuje uzimati uz obroke, što smanjuje rizik od nuspojava probavnog sustava.

Prosječni tijek liječenja je od 5-14 dana. Dulje liječenje moguće je samo nakon ponovnog liječničkog pregleda.

Preporučeni režim doziranja Amoxiclav tableta za djecu mlađu od 12 godina je 40 mg / kg dnevno, koji je podijeljen u 3 doze. Kod djece težine više od 40 kg indicirane su doze lijeka za odrasle. Za djecu mlađu od 6 godina poželjno je koristiti Amoxiclav suspenziju.

Postoje dva moguća režima uzimanja Amoxiclava kod odraslih osoba s blagom i umjerenom infekcijom:

 • Svakih 8 sati 1 tableta 250 + 125 mg;
 • Svakih 12 sati 1 tableta od 500 + 125 mg.

U slučaju ozbiljne infekcije i infekcija respiratornog trakta, uzmite 1 tabletu 500 + 125 mg svakih 8 sati ili 1 tabletu 875 + 125 mg svakih 12 sati.

Kod odontogenih infekcija tijekom 5 dana, indicirana je 1 tableta Amoxiclav 250 + 125 mg svakih 8 sati ili 1 tableta 500 + 125 mg svakih 12 sati.

Novorođenčad i djeca do 3 mjeseca Amoksiklav se propisuje kao suspenzija u količini od 30 mg / kg dnevno (za amoksicilin). Lijek se uzima svakih 12 sati. Za pridržavanje doze trebate koristiti pipetu za doziranje koja je pričvršćena na pakiranje.

Dnevna doza Amoksiklava za djecu iznad 3 mjeseca je:

 • S blagom i umjerenom težinom bolesti - od 20 mg / kg dnevno;
 • U teškim infekcijama i liječenju infekcija donjeg respiratornog trakta, upale srednjeg uha, sinusitisa - do 40 mg / kg (amoksicilin) ​​dnevno.

Treba imati na umu da se pri izračunu doza ne treba oslanjati na dob djeteta, nego na njegovu tjelesnu težinu i težinu bolesti.

Injekcijska otopina

Amoksiklav u obliku otopine za injekcije daje se isključivo intravenozno.

Djeca mlađa od 3 mjeseca izračunavaju se na temelju sljedećih podataka:

 • tjelesna težina manja od 4 kg: Amoksiklav se ubrizgava u dozi od 30 mg / kg (uzimajući u obzir ukupni lijek) svakih 12 sati;
 • tjelesna težina veća od 4 kg: Amoksiklav se primjenjuje u dozi od 30 mg / kg (uzimajući u obzir ukupni lijek) svakih 8 sati.

Za djecu koja nisu dosegla 3 mjeseca, otopinu za injekciju treba primjenjivati ​​samo polagano infuzijom tijekom 30-40 minuta.

Kod djece čija tjelesna težina ne prelazi 40 kg, doza se odabire uzimajući u obzir tjelesnu težinu.

Za djecu od 3 mjeseca do 12 godina, lijek se primjenjuje u dozi od 30 mg / kg tjelesne težine (u smislu svih lijekova) svakih 8 sati, au slučaju teške infekcije svakih 6 sati.

Djeca s dijagnosticiranom disfunkcijom bubrega mogu zahtijevati prilagodbu doze na temelju maksimalne preporučene doze amoksicilina. Ako u takvih bolesnika klirens kreatinina prelazi 30 ml / min, promjena doze nije obvezna. U drugim slučajevima, djeca čija tjelesna težina ne prelazi 40 kg, preporučuje se koristiti Amoksiklava u sljedećim dozama:

 • CC 10–30 ml / min: 25 mg / 5 mg na 1 kg tjelesne težine svakih 12 sati;
 • QC manji od 10 ml / min: 25 mg / 5 mg na 1 kg tjelesne težine svakih 24 sata;
 • hemodijaliza: 25 mg / 5 mg na 1 kg tjelesne težine svakih 24 sata u kombinaciji s dodatnom dozom od 12,5 mg / 2,5 mg na 1 kg tjelesne težine na kraju dijalize (povezano sa smanjenjem koncentracije klavulanske kiseline i amoksicilina u serum).

Svakih 30 mg lijeka sadrži 25 mg amoksicilina i 5 mg klavulanske kiseline.

Odrasli i djeca starija od 12 godina ili s tjelesnom težinom većom od 40 kg Amoksiklav se ubrizgava u dozi od 1200 mg lijeka (1000 mg + 200 mg) svakih 8 sati, au slučaju akutnog tijeka zarazne bolesti svakih 6 sati.

Amoksiklav se također propisuje za kirurške zahvate u profilaktičkoj dozi, što je obično 1200 mg za indukcijsku anesteziju u slučajevima kada operacija traje manje od 2 sata. Duljim kirurškim zahvatima pacijent dobiva lijek u dozi od 1200 mg do 4 puta tijekom 1 dana.

U bolesnika s bubrežnom insuficijencijom doza i / ili vremenski interval između primjene Amoksiklava treba prilagoditi ovisno o stupnju oštećenja bubrežne funkcije u skladu sa sljedećim uputama:

 • QC više od 30 ml / min: nema potrebe za prilagodbom doze;
 • QC 10-30 ml / min: prva doza je 1200 mg (1000 mg + 200 mg), nakon čega se lijek daje intravenozno u dozi od 600 mg (500 mg + 100 mg) svakih 12 sati;
 • QC manji od 10 ml / min: prva doza je 1200 mg (1000 mg + 200 mg), nakon čega se lijek daje intravenozno u dozi od 600 mg (500 mg + 100 mg) svakih 24 sata;
 • anuria: interval između doza lijeka treba povećati na 48 sati ili više.

Budući da se tijekom postupka hemodijalize može ukloniti do 85% primijenjene doze Amoksiklava, na kraju svake sesije treba primijeniti uobičajenu dozu injekcije. Kod peritonealne dijalize nema potrebe za prilagodbom doze.

Trajanje liječenja traje od 5 do 14 dana (točno vrijeme trajanja može odrediti samo liječnik). Smanjenjem težine simptoma preporuča se prelazak na oralne oblike Amoksiklava kao nastavak terapije.

Pri pripremi otopine za injekciju, sadržaj bočice u količini od 600 mg (500 mg + 100 mg) otopi se u 10 ml vode za injekcije, au količini od 1200 mg (1000 mg + 200 mg) u 20 ml vode za injekcije (ovaj volumen se ne preporučuje). prelazi). Lijek se primjenjuje intravenozno polako (preko 3-4 minute), a uvođenje treba provesti u roku od 20 minuta nakon pripreme otopine.

Amoksiklav otopina se također može koristiti za intravenske infuzije. U tom slučaju, pripravljene otopine koje sadrže 1200 mg (1000 mg + 200 mg) ili 600 mg (500 mg + 100 mg) pripravka se dalje razrjeđuju u 100 ml odnosno 50 ml otopine za infuziju. Trajanje infuzije je 30-40 minuta.

Uporaba sljedećih tekućina u preporučenim količinama omogućuje vam spremanje potrebnih koncentracija amoksicilina u infuzijskim otopinama. Njihova razdoblja stabilnosti variraju i to:

 • za vodu za injekcije: 4 sata na 25 ° C i 8 sati na 5 ° C;
 • za otopine natrijevog klorida i kalcijevog klorida za intravenske infuzije: 3 sata na 25 ° C;
 • za Ringerovu otopinu laktata za intravensku infuziju: 3 sata na 25 ° C;
 • za 0,9% -tnu otopinu natrijevog klorida za intravenske infuzije: 4 sata na 25 ° C i 8 sati na 5 ° C.

Amoksiklav otopina se ne smije miješati s otopinom natrijevog bikarbonata, dekstrana ili dekstroze. Samo transparentna rješenja podliježu upravi. Zabranjeno je zamrzavanje pripremljene otopine.

Nuspojave

Primjena Amoksiklava može dovesti do razvoja nuspojava:

 • Hematopoetski sustav: anemija, eozinofilija, trombocitopenija, agranulocitoza, leukopenija;
 • Probavni sustav: proljev, nadutost, gastritis, mučnina, dispepsija, glositis, stomatitis, anoreksija, enterokolitis, povraćanje;
 • Živčani sustav: anksioznost, neadekvatno ponašanje, pretjerano uzbuđenje, konvulzije, zbunjenost, nesanica, hiperaktivnost, vrtoglavica, glavobolja;
 • Koža: urtikarija, oteklina, osip; rjeđe, eksfoliativni dermatitis, epidermalna toksična nekroliza, Stevens-Johnsonov sindrom, multiformni eritem;
 • Mokraćni sustav: intersticijalni nefritis, hematurija.

Moguće je i razvoj superinfekcije (uključujući kandidijazu).

U većini slučajeva, nuspojave u pozadini primjene Amoxiclava su blage i prolazne.

predozirati

Izvješća da predoziranje Amoksiklavom izaziva ozbiljne nuspojave koje su opasne po život ili fatalne, no.

Najčešće se predoziranje manifestira simptomima kao što su poremećaji ravnoteže vode i elektrolita i disfunkcija gastrointestinalnog trakta (povraćanje, proljev, bol u trbuhu). Ponekad uzimanje amoksicilina može dovesti do razvoja kristalurije, a kasnije - zatajenja bubrega. U bolesnika s disfunkcijom bubrega ili onima koji primaju lijek u visokim dozama mogući su konvulzivni napadaji.

U slučaju predoziranja Amoksiklavom, bolesnik treba biti pod nadzorom stručnjaka koji, ako je potrebno, propisuje simptomatsku terapiju. Ako je Amoxiclav uzet prije manje od 4 sata, preporuča se oprati želudac i uzeti aktivni ugljen kako bi se smanjila apsorpcija. Aktivne komponente lijeka dobro se izlučuju hemodijalizom.

Posebne upute

Uzimanje Amoxiclava tijekom jela smanjuje vjerojatnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Kod terapije tijekom terapije potrebno je pratiti funkciju jetre, krvotvornih organa i bubrega.

U pozadini teškog oštećenja bubrega, liječnik mora prilagoditi režim doziranja ili povećati interval između uzimanja lijeka.

Utjecaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i složenih mehanizama

Ako se tijekom liječenja lijekom pacijentu dijagnosticiraju nuspojave iz središnjeg živčanog sustava (npr. Grčevi ili vrtoglavica), preporučuje se suzdržavanje od vožnje i obavljanja posla koji zahtijevaju povećanu koncentraciju i neposredne psihomotorne reakcije.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Tijekom pokusa na životinjama, šteta od uzimanja Amoksiklava tijekom trudnoće i učinak lijeka na razvoj fetusa nisu potvrđeni. U jednoj studiji koja je uključivala žene s prijevremenom rupturom membrane, utvrđeno je da profilaktička uporaba amoksicilina i klavulanske kiseline može povećati rizik od nekrotizirajućeg enterokolitisa u novorođenčadi.

U trudnoći i dojenju preporučuje se uporaba lijeka Amoksiklava samo ako potencijalna korist liječenja za majku znatno premašuje moguće rizike za zdravlje fetusa i djeteta. Klavulanska kiselina i amoksicilin u malim koncentracijama određuju se u majčinom mlijeku. Kod dojenčadi koja se doje, moguće je razviti proljev, senzibilizaciju, kandidozu sluznice usne šupljine, stoga je, ako je potrebno, liječenje lijekom preporučljivo prestati dojiti.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije

Bolesnicima s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (CC varira od 10 do 30 ml / min) preporuča se uzimanje Amoxiclav 1 tablete (doza 500 mg / 125 mg ili 250 mg / 125 mg ovisno o težini bolesti) svakih 12 sati, i teška zatajenje bubrega (CC je manje od 10 ml / min) - 1 tableta (doza 500 mg / 125 mg ili 250 mg / 125 mg ovisno o jačini bolesti) svakih 24 sata.

Prva doza otopine za intravensku primjenu s CC od 10-30 ml / min je 1000 mg / 200 mg, zatim 500 mg / 100 mg svakih 12 sati. Kada je QA manji od 10 ml / min, prva doza otopine za intravensko davanje je 1000 mg / 200 mg, zatim 500 mg / 100 mg svakih 24 sata.

Kod anurije, interval između doza Amoksiklava povećava se na 48 sati ili više.

S abnormalnom funkcijom jetre

Bolesnici s oštećenjem funkcije jetre koji uzimaju Amoksiklav preporučuju se s oprezom. Tijekom terapije potrebno je redovito pratiti funkciju jetre.

Koristite u starosti

Stariji bolesnici ne moraju podešavati režim doziranja.

Interakcije lijekova

Prihvaćanje askorbinske kiseline zajedno s Amoksiklavom povećava apsorpciju njegovih aktivnih tvari, dok primjena aminoglikozida, antacida, laksativa i glukozamina smanjuje njihovu apsorpciju. Uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), diuretika, fenilbutazona, alopurinola i drugih lijekova koji blokiraju tubularnu sekreciju (probenecid), povećava razinu amoksicilina u tijelu (eliminacija klavulanske kiseline provodi se uglavnom glomerularnom filtracijom). Kombinacija Amoksiklava i probenecida može dovesti do povećanja perzistencije u krvi koncentracije amoksicilina, ali ne i kod klavulanske kiseline, stoga je istovremena uporaba lijekova zabranjena.

Kombinacija amoksicilina, klavulanske kiseline i metotreksata povećava toksična svojstva metotreksata. Primjena lijeka zajedno s alopurinolom može potaknuti razvoj alergijskih reakcija na koži. Ne preporučuje se propisivanje Amoksiklava zajedno s disulfiramom.

Kombinacija amoksicilina i klavulanske kiseline smanjuje učinkovitost lijekova, čiji metabolizam dovodi do stvaranja para-aminobenzoične kiseline, a kada se uzima s etinil estradiolom povećava rizik od "probojnog" krvarenja.

U literaturi postoje izolirana izvješća o povećanju međunarodnog normaliziranog omjera (INR) u bolesnika tijekom uzimanja amoksicilina i varfarina ili acenokumarola. Ako je potrebno, kombinacija Amoksiklava s antikoagulantima preporučuje se redovito praćenje INR ili protrombinskog vremena kada se otkazuje ili započinje liječenje lijekom, budući da ćete možda morati prilagoditi dozu antikoagulansa oralno.

Zajedničko davanje amoksicilina / klavulanske kiseline s rifampicinom može dovesti do međusobnog slabljenja antibakterijskog djelovanja. Amoksiklav se ne preporuča koristiti ni jednom u kombinaciji s bakteriostatičkim antibioticima (tetraciklinima, makrolidima) i sulfonamidima zbog vjerojatnog smanjenja učinkovitosti amoksicilina / klavulanske kiseline.

Lijek dovodi do smanjenja učinkovitosti oralnih kontraceptiva. U bolesnika koji uzimaju mofetilmikofenolat, nakon početka liječenja Amoksiklavom, opaža se smanjenje aktivnog metabolita u organizmu, mikofenolne kiseline, prije uzimanja sljedeće doze lijeka za oko 50%. Mijenjanje njegove koncentracije ne može točno odražavati ukupne promjene u izloženosti ovog metabolita.

analoga

Analogi Amoksiklava su:

 • Na aktivnoj tvari - Baktoklav, Klamosar, Arlet, Panklav, Medoklav, Liklav, Augmentin, Rapiklav, Fibell, Ekoklav, Amovikomb, Amoksivan;
 • Prema mehanizmu djelovanja - Libaccil, Oxamp, Santaz, Ampioks, Tazotsin, Timentin, Sulatsillin, Ampisid.

Uvjeti skladištenja

Rok trajanja tableta i otopine - 2 godine. Čuvati na suhom mjestu na temperaturi do 25 ° C. Čuvati izvan dohvata djece.

Rok trajanja gotove suspenzije - 7 dana. Gotova suspenzija se čuva na temperaturi od 2-8 ° C.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Recept.

Amoxiclav Recenzije

U većini slučajeva liječnici i pacijenti ostavljaju pozitivne povratne informacije o Amoksiklavu. Oni dokazuju učinkovitost ovog antibakterijskog lijeka u liječenju respiratornih bolesti, a ne samo odrasli, nego i djeca mogu proći kroz terapiju. Postoje izvještaji o dobrim rezultatima liječenja Amoxiclav infektivnih bolesti genitalnog trakta, otitis, sinusitis. Za odrasle pacijente, lijek se obično propisuje u dozi od 875 mg / 125 mg, a pravilnim odabirom doze, neugodni simptomi bolesti se eliminiraju dovoljno brzo. Međutim, pacijenti navode da je nakon liječenja antibioticima vrijedno uzimanja lijekova koji su odgovorni za normalizaciju crijevne mikroflore.

Roditelji također govore pozitivno o suspenziji Amoksiklava, koju djeca vole zbog svog ugodnog okusa i lakoće korištenja.

Cijena Amoksiklava u ljekarnama

Približna cijena Amoksiklava u obliku tableta s dozom od 875 mg / 125 mg je 401-436 rubalja (14 komada je u paketu), 500 mg / 125 mg u dozi je 330-399 rubalja (15 komada u paketu) i 250 mg doze. / 125 mg - 170‒241 rubalja (u paketu sadrži 15 komada). Prašak za pripremu suspenzija za oralnu primjenu s dozom od 400 mg / 57 mg može se kupiti za otprilike 158-227 rubalja, doza od 250 mg / 62,5 mg - za 212-299 rubalja, doza od 125 mg / 31,25 mg - 99-123 rubalja, Prašak za pripremu otopine za injekciju s dozom od 1000 mg / 200 mg koštat će oko 67562862 rubalja, s dozom od 500 mg / 100 mg - 465 do 420 rubalja (u pakiranju od 5 boca).

Top