Kategorija

Popularni Postovi

1 Prevencija
Pijelonefritis kod žena - karakteristični simptomi, uzroci i metode liječenja
2 Upala grla
Inkubacijsko razdoblje SARS-a
3 Prevencija
Sok od mrkve iz prehlade za djecu
Image
Glavni // Upala grla

Kakav će biti test krvi i urina na SARS kod odrasle osobe?


SARS je kratica koja se koristi za označavanje skupine akutnih respiratornih virusnih infekcija. Nalaze se svugdje, u bilo koje doba godine i među ljudima svih dobi. Za dijagnozu se može dodijeliti niz studija, ali, u pravilu, povijest bolesti, klinička slika i kompletna krvna slika već mogu dati točnu dijagnozu.

Prvi posjet bolesnika liječniku uvijek je popraćen uputnicom za ispitivanje mokraće i krvi. To se radi i za profilaktičke svrhe i za diferencijalnu dijagnozu između bolesti.

Što je kompletna krvna slika s ARVI?

Budući da svaka bolest ne prolazi u tijelu bez traga, postoje metode laboratorijske dijagnostike, koje omogućuju objektivnu procjenu stanja bolesnika. Laboratorijske metode ispitivanja uključuju potpunu krvnu sliku i urin.

Ove se studije izvode unutar jednog radnog dana i dostupne su svima. U našem ABW Centru koristi se samo napredna i visoko-tehnološka oprema, zahvaljujući kojoj našim kupcima jamčimo apsolutnu pouzdanost rezultata.

Dakle, razmotrite glavne promjene u analizi krvi i urina s SARS-om u odrasle osobe.

Što mogu biti pokazatelji krvi u slučaju SARS-a

Prije svega, pozornost se privlači krvnim leukocitima. Kod mnogih bolesti njihov broj odstupa od norme. To se događa u slučaju SARS-a, zbog reakcije imunološkog sustava na prisutnost infektivnih agensa u tijelu.

Bolesti bakterijske etiologije više su karakteristične za leukocitozu (povećanje broja bijelih krvnih stanica), ali virusne infekcije češće uzrokuju leukopeniju (nizak broj bijelih krvnih stanica).

Indikativna u općoj analizi krvi za ARVI je ESR. Ova brojka raste, ali, u pravilu, ne odmah, već samo 2-3 dana nakon početka bolesti.

Što mogu biti pokazatelji urina s SARS-om

S ARVI, indeksi urina mogu ili ostati unutar normalnog raspona ili promijeniti. Često takve infekcije uzrokuju zamračenje mokraće, a ponekad dolazi do povećanja broja leukocita.

Konkretno, za akutne respiratorne virusne infekcije, opća analiza urina nije u potpunosti informativna, međutim, takva se istraživanja moraju provoditi bez iznimke, jer se mnoge bolesti koje su asimptomatske mogu manifestirati u testovima urina.

Kako se pripremiti za analizu?

Za maksimalnu točnost preporučujemo da ujutro na prazan želudac darovate krv. Možete uzeti analizu tijekom dana, ali nakon posljednjeg obroka trebala bi biti najmanje 3 sata. Dopušteno je piti vodu bez plina. Tijekom dana preporuča se ograničiti konzumiranje masne i začinjene hrane, alkohola.

Što se tiče pripreme za testove urina, ovdje vrijedi spomenuti isporuku za proučavanje jutarnjeg dijela urina prikupljenog prema svim zahtjevima, nakon temeljitog higijenskog WC-a genitalija.

U zaključku, recimo: unatoč činjenici da znate što mogu biti pokazatelji krvi i urina akutnih respiratornih virusnih infekcija, posjet liječniku je nužan za interpretaciju rezultata! Zapamtite, samo stručnjak s višom medicinskom edukacijom može ispravno procijeniti dobivene podatke i razviti jedinu ispravnu taktiku za vaše daljnje ponašanje.

Analiza urina s SARS-om

Odrasli i djeca u našoj zemlji često pate od ARVI. Mnoge od tih bolesti nazivaju se obična prehlada i ne obraćaju pozornost na liječenje. Možete se razboljeti ne samo u zimskoj hladnoj ili jesenskoj bljuzgavici, već i ljeti, u toplom vremenu. Kako bi se razlikovala infekcija od virusa s SARS-om, preporučuje se prvo testiranje urina. To će liječnicima omogućiti pravodobno dijagnosticiranje bolesti i odabir najprikladnije terapije.

trening

Nakon početnog pregleda pacijenta sa simptomima ARVI, liječnik preporučuje da prođete mokraću na analizu. Ljudski urin sadrži hormone, soli, otrovne tvari i druge nečistoće koje će vam omogućiti da postavite točnu dijagnozu. Uzorak mokraće pregledava stručnjak pod mikroskopom, a određuje se postotni udio određenih tvari u tekućini.

Sastav urina može varirati, ovisno o hrani koju pojedete, piću, načinu života. Da biste dobili najtočnije dijagnostičke rezultate, morate se unaprijed pripremiti za prikupljanje urina. Nekoliko dana prije zahvata liječnici preporučuju uzimanje u obzir sljedećih savjeta.

 • Pokušajte ograničiti fizički napor. Ne idite u teretanu, parnu sobu ili saunu nekoliko dana.
 • Odustani od jakog alkohola, piva i pića koji imaju diuretska svojstva.
 • Isključite iz menija vedro pigmentirano voće i povrće, dimljeno meso, domaću konzerviranu hranu, slatkiše.
 • Ako tijekom progresije ARVI imate hipertermiju, vaš krvni tlak naglo raste, najprije se riješite tih simptoma, a zatim prođite urin na analizu.
 • Nakon citoskopije možete donirati urin tek nakon 2 tjedna.
 • Tijekom menstrualnog krvarenja također se ne preporučuje skupljanje urina za laboratorijska ispitivanja.

Pacijenti koji redovito uzimaju lijekove iz kroničnih patologija, dijetetskih dodataka ili vitamina, moraju o tome obavijestiti liječnika.

Skupljanje urina

Sakupite urin za laboratorijsko ispitivanje s ARVI treba biti ujutro, odmah nakon buđenja. Trebat će vam cijela tekućina koja se nakupila u mjehuru preko noći. Prije odlaska na zahod, obavite intimnu higijenu prema svim pravilima, tako da vanjska mikroflora i čestice ne slučajno prodru u urin.

Najbolje je sakupljati urin u posudu kupljenu u ljekarni. Takav kapacitet je sterilan, čvrsto zatvoren. Ako niste mogli kupiti spremnik na vrijeme, možete koristiti bilo koju posudu, ali prvo je dobro operite i sterilizirajte, a zatim je osušite.

Tijekom uriniranja nije potrebno naslanjati spremnik na kožu. Počnite mokriti u zahod, a zatim stavite posudu. Oko 150 ml dovoljno je za laboratorijska istraživanja. urin. Analizu je potrebno prenijeti u laboratorij u roku od najviše 2 sata. Držite urin u hladnjaku.

prijepis

Kvalificirani stručnjak bi trebao biti angažiran u dešifriranju testa urina u slučaju soka. To uzima u obzir kemijska, fizička i organoleptička svojstva sekreta. Također u laboratoriju, liječnik pregledava sediment u mokraći pod mikroskopom.

Prije svega, liječnik obraća pozornost na boju, prozirnost, miris mokraće, provjerava pH. Ako je pacijent zdrav, nije konzumirao pigmentirane proizvode, gustoća urina bit će 1003-1028 jedinica. Pokazatelji se mogu razlikovati po spolu, dobi, sezoni i proljevu.

Stopa kiselosti urina je 5-6 pH. Pokazatelj uvelike ovisi o dnevnom jelovniku, prehrani, fizičkom naporu, korištenju prekomjerne količine masne hrane. Kod zdrave osobe urin bi trebao biti svijetlo žut. Ako ima crvenu nijansu, pacijentu se može dijagnosticirati pijelonefritis ili bubrežni kamenac.

Kada SARS mokra. Razvoj upale mijenja miris urina, postaje amonijak. Mudoviti i neprozirni urin znak je patologije. To znači da urin sadrži sol, bakterije, gnoj ili krv.

Ljudski urin sadrži bjelančevine. Normalno, ta brojka bi trebala biti od 0 do 0,033 g / l. Ako je ova tvar previše, pacijentu se dijagnosticira bolest bubrega ili dijabetes. Također u tih bolesnika može se naći u analizi bilirubina.

Kod SARS-a može biti više od 5 leukocita i 2 crvene krvne stanice u urinu.

Nezavisno sudjelovanje u dešifriranju rezultata laboratorijskih istraživanja je zabranjeno. Neispravna dijagnoza i kao posljedica toga pogrešan tijek terapije ne samo da neće proizvesti željeni rezultat, nego će i još više naškoditi vašem zdravlju.

Analiza krvi i urina za ARVI

Akutne respiratorne virusne infekcije (ARVI) nisu rijetke u cijeloj Rusiji. U ljudi, ova bolest se zove hladnoća. Možete ga pokupiti bilo gdje ljeti.

Da ne bi došlo do zbunjenosti i sigurni da je uzročnik bolesti virus ili infekcija, bilo bi ispravnije donirati krv za analizu, za pouzdanu dijagnozu.

Potpuna krvna slika s ARVI

Ako otkrijete prehlade, važno je kontaktirati kliniku kako biste posjetili liječnika. Svrha laboratorijskih ispitivanja i analiza ovisi o nizu razloga:

 • zdravlje pacijenta;
 • vrste bolesti.

Krv je multifunkcionalna tekućina, uključujući nositelja informacija o stanju osobe. Stoga će njezina analiza biti pouzdana i obimna. Najpoznatiji i prikladniji laboratorijski test se smatra potpunom krvnom slikom (OAK), jer ima nekoliko prednosti:

 1. Brzina. Tekućine je moguće dijagnosticirati u nekoliko minuta, što je ponekad vrlo važno. Ali visoka brzina ne znači lošu kvalitetu. Ova analiza daje sve osnovne informacije o stanju pacijenta.
 2. Nepretencioznost. Za ovu studiju, možete napraviti ogradu kao prst, i iz vene. Što je čak i značajan plus ako je dijete bolesno. To će biti cijeli problem da se venska krv iz njega, kada je puno lakše to učiniti s prstom.
 3. Trošak. Za osobe koje imaju politiku zdravstvenog osiguranja, takva će studija biti besplatna prilikom kontaktiranja klinike. Ali čak i ako nije moguće darovati krv za osiguranje, u bilo kojem privatnom laboratoriju to možete učiniti po vrlo pristupačnoj cijeni.

Suština analize je da se ispituju različiti krvni parametri. Ovisno o spolu i dobi, u normalnom stanju tijela, svaki pokazatelj mora biti unutar određenog raspona.

Ako je otišao dalje, osoba ima neku vrstu patologije. Nedavno, ljudi bez medicinske edukacije mogu koristiti internet da razlikuju osnovne pokazatelje i uče o bolestima na temelju rezultata.

Upozorenje! Unatoč velikoj količini informacija na mreži, najbolje je kontaktirati svog liječnika radi dešifriranja analize.

Kada je SARS važan za uklanjanje bakterijske infekcije. Ovo je samo glavni pomoćnik OVK. Prisutnost virusa nije uvijek moguće odrediti analizom, ali se bakterije identificiraju bez problema.

Krvni test kod djece i odraslih

Početak bolesti ima kompleksan negativan učinak na tijelo, a krv nije iznimka. Zbog bolesti se njegova formula mijenja.

Praćenje promjena omogućuje UAC. Posebna priprema za njegovu isporuku nije potrebna, ali vjeruje se da će najpouzdaniji biti test krvi uzet na prazan želudac.

Ženskom se spolu ne preporuča da daruje krv tijekom kritičnih dana, a svi bolesnici ne bi trebali uzimati vruće kupke navečer, jesti masnu i začinjenu hranu, posjećivati ​​saune i kupke.

Pomoć! Osim KLA, postoji i klinički test krvi (AS). Ako ga liječnik prepiše, onda se ne smijete bojati, jer su ove dvije analize u biti iste.

Velika većina ljudi radije samostalno tretira sebe i svoju djecu. Jer sve izgleda očito: curenje iz nosa, groznica, slabost. Nema smisla ići u bolnicu u takvom stanju.

Ali proći analizu ne boli, jer se bolest u početku može nastaviti u blagom obliku, ali se mogu pojaviti komplikacije koje bi se mogle predvidjeti iz rezultata krvnih testova.

U zdravom stanju kod odraslih, pokazatelji prikazani u tablici 1 smatraju se normalnim.

Tablica 1. Indikatori

Za djecu, normalni brojevi su oni prikazani u tablici 2. t

Tablica 2. Pokazatelji za djecu

U nekim slučajevima norme se mogu razlikovati od onih prikazanih u tablici. To ovisi o opremljenosti određenog laboratorija. U pravilu, u većini oblika s rezultatima analize nalazi se stupac s normama svih pokazatelja.

Budući da ARVI nije jedna specifična bolest, već mnogo prehlada, test krvi će nam omogućiti da procijenimo kakav je tijek bolesti.

Što se može povećati ili smanjiti u krvi?

Kao što je već spomenuto, prisutnost bolesti u ljudskom tijelu označena je odstupanjima pokazatelja krvi. Budući da jedna ili druga bolest na listu s rezultatima analize izgleda kao skup pokazatelja koji prelaze granice normi, samo liječnik može procijeniti cjelokupnu sliku.

Bijele krvne stanice

Leukociti su pokazatelji imunološkog sustava. Ako je njihova stopa previsoka, aktiviraju se ljudski obrambeni mehanizmi, što znači da postoji patogen.

U pravilu, reakcija u obliku povećanja leukocita javlja se kod upale ili alergija. Ako je njihov broj ispod normale, onda mogu postojati uzroci kao SARS i zarazne bolesti kao što su grimizna groznica, rubeola i neki drugi.

Važno je napomenuti da leukociti imaju sljedeće vrste koje obavljaju različite radove u pitanju imunološkog odgovora.

 1. Neutrofila. Postoje dvije opcije - zrela i nezrela. Kada se aktivira, broj mladih imuniteta se smanjuje.
 2. Eozinofile. Njihov rad je uklanjanje toksina, parazita iz tijela, kao i smanjenje broja stanica raka. S ARVI, njihov broj ostaje unutar normalnog raspona.
 3. Bazofili. Budući da je njihov broj kao postotak u krvi mali, u zdravoj osobi u OVK možda se uopće neće pojaviti. Budući da nastaju tijekom dugotrajnih upalnih procesa, ne smiju biti prisutni s ARVI ili njihova prisutnost odgovara normi.
 4. Monocita. Oni prepoznaju strane tvari i treniraju druge bijele krvne stanice da ih identificiraju. Također se može pretvoriti u makrofage i uključiti se u aktivnosti čišćenja upale. Bez ovog posla, proces oporavka neće početi.
 5. Limfociti. Glavni "borci" s patogenima, tako da se njihov broj s bolešću također povećava.

Morate biti vrlo oprezni u pogledu riječi "iznad ili ispod norme". Prvo, ne smijemo zaboraviti na dob i spol, inače možete ozbiljno pogriješiti. Drugo, neophodno je konzultirati se s liječnikom, predstaviti mu cijelu povijest. Kao što postoje slučajevi kada će izlazak nekog indeksa krvi iz dopuštenih granica za određenu osobu biti norma.

ESR

Brzina sedimentacije ESR - eritrocita. U laboratorijskoj studiji krvi analizirana je i brzina taloženja frakcija. Povećava se ako je upala prisutna u tijelu dok se sadržaj proteina povećava. Ne postoji proporcionalna veza između bolesti i ESR-a, ali liječnici radije uzimaju u obzir ovaj pokazatelj. Primjerice, ako je na početku bolesti precijenjena, a nakon propisanog liječenja je počela opadati, tada je terapija ispravno odabrana.

Treba napomenuti da dijete može oštro reagirati na prehladu, a ESR u takvim slučajevima može biti precijenjen. Kod odraslih osoba stopa raste, ali ne za desetke. Također vrlo povećana brzina ove brzine je u akutnom stanju.

U zaključku, želio bih napomenuti da se važnost laboratorijskih testova krvi u akutnim respiratornim virusnim infekcijama ne može minimizirati. To je analiza koja vam omogućuje da odredite prirodu bolesti i tako brzo počnete pravilno liječiti bolest.

U slučaju respiratorne virusne infekcije, limfociti su često visoki, a neutrofili i eozinofili su unutar normalnih granica. Tijekom gripe smanjuju se limfociti i neutrofili, a eozinofili su normalni.

Analiza urina

Urin je važan proizvod ljudske aktivnosti. Njime se iz tijela uklanjaju najviše otrovne tvari, proizvodi razgradnje, hormoni, soli i drugi vrijedni spojevi za istraživanje. Postotak sadržaja tvari, organoleptičkih i fizikalnih svojstava tekućine pomaže u dijagnostici raznih bolesti.

Kako se pripremiti

Postotak sastojaka urina stalno se mijenja, jer je pod utjecajem prehrane, intenziteta fizičkog napora, uporabe lijekova, bioloških aditiva, pa čak i emocionalnog stanja. Da biste spriječili pogreške u procjeni zdravlja pacijenta, pripremite tijelo.

 • Nekoliko dana prije testa odustati od intenzivnog fizičkog napora i pranja u kadi.
 • Nemojte piti alkohol i diuretične tekućine.
 • Tijekom dana nemojte jesti proizvode s jakom pigmentacijom (to utječe na nijansu). Takvi proizvodi su: voće, povrće i bobice svijetlih boja; dimljena, marinirana i slatka jela.
 • Ako imate bolest zarazne prirode, koja je popraćena hipertermijom i povećanjem krvnog tlaka, onda odgodite testove do potpunog oporavka, jer će na temelju dobivenih rezultata zaključak biti nemoguć.
 • Ako ste imali citoskopiju, tada biste trebali uzeti test prije nekoliko tjedana.
 • Tijekom menstruacije ne možete uzeti analizu.

Ako uzimate biološke dodatke, vitamine ili lijekove, obavijestite svog liječnika.

Odmah prije samog unosa tekućine razmotrite sljedeće:

 1. Za analizu upotrijebite tekućinu nakupljenu u mjehuru preko noći, tako da se postupak ograde provodi ujutro, odmah nakon buđenja.
 2. Isperite kako biste izbjegli prodor stranih čestica (uključujući komponente mikroflore).
 3. Spremnik za sakupljanje mora biti sterilan, koristiti posude za jednokratnu uporabu.
 4. Kako bi se spriječilo da mikroflore u vanjskim genitalijama uđu u spremnik, ne stavljajte posudu na kožu. Iz istog razloga otpustite malo tekućine, a zatim zamijenite spremnik. 150 ml bit će dovoljno za analizu.
 5. Već prikupljeni urin čuva se u zatvorenoj posudi ne dulje od 2 sata na temperaturi od 5-8 stupnjeva.
 6. Posebna vrećica za pisoar koristi se za skupljanje urina od djeteta.

Dešifriranje rezultata analize

U analizi stručnjaci obraćaju pozornost na fizikalna, kemijska i organoleptička svojstva, kao i na sediment.

Fizička svojstva

U laboratoriju se naglasak stavlja na pokazatelje boje, gustoće, mirisa, kiselosti i prozirnosti.

Gustoća urina izravno utječe na njegovu gustoću, kao i na uporabu proizvoda obojenih svijetlim bojama. Normalno, gustoća varira od 1003 do 1028 jedinica. Kod muškaraca je gustoća urina obično viša. Topla sezona i dehidracija uslijed proljeva ili povraćanja također utječu na povećanje ovog pokazatelja.

Normalna razina kiselosti (pH) kreće se od 5-7. Na promjenu ovog pokazatelja značajno utječe dijeta. Povećanje ovog pokazatelja povezano je s prekomjernim fizičkim naporom, izgladnjivanjem ili prekomjernom potrošnjom masne hrane.

Boja urina u normalnom funkcioniranju tijela je toplo žuta. Crvenkasti tonovi govore o pijelonefritisu, bubrežnim kamencima ili raku bubrega. Narančasta je o hepatitisu ili cirozi; crna je znak alkaptonurija, a blijedo siva ukazuje na gnojnu upalu. Tamni se urin često nalazi kod ARVI.

Normalan miris urina specifičan, ali ne i oštar. Miris amonijaka ukazuje na prisutnost upale u genitourinarnom sustavu i miris acetona - dijabetesa.

Mokraća zdrave osobe ne pjeni. Ako je prisutna pjena, tada se donose zaključci o bolesti srca, dijabetesu ili poremećajima metabolizma.

Ako je tijelo u redu, tekućina koju izlučuju bubrezi je prozirna. Zamućenost je znak prisutnosti soli, krvi, sluzi ili gnoja bakterija. Ovisno o tome što uzrokuje neprozirnost, oni sugeriraju specifičnu patologiju.

Kemijski pokazatelji

Razina proteina je normalno od 0 do 0,033 grama po litri. Višak ovog pokazatelja znači prisutnost patoloških promjena bubrega. Ako je u mokraći prisutan značajan višak i ketonska tijela, sumnja se na dijabetes melitus.

Bilirubin u mokraći ne bi trebao biti, ako je prisutan, onda pacijent ima problema s jetrom.

Mikroskopsko ispitivanje

Krvne stanice mogu biti prisutne, ali u malim količinama. Broj leukocita ne smije biti veći od 5 (norma je nizak leukociti u urinu), a eritrociti - 2.

Ako je ovo drugo veće, govori o patologijama mokraćnog sustava ili trovanju.

Porast broja leukocita javlja se s SARS-om, prisutnošću pielonefritisa, bolesti mokraćnog sustava.

Zdravoj osobi nije karakteristična prisutnost hijalinskih, zrnatih ili voštanih cilindara; kao i soli, bakterije ili gljivice.

Usredotočiti se na ovaj tekst ne može napraviti dijagnozu i samozdraviti se.

Analiza urina sadrži vrijedne informacije za stručnjaka i može mnogo reći o fizičkom stanju osobe. Slijedite pravila analize, to će vam pomoći da dobijete točne rezultate i izbjegnete pogreške koje mogu uzrokovati štetu zdravlju.

Test krvi za arvi

Svaka osoba poznaje simptome kao što su groznica, curenje nosa i nazalna kongestija, bol u grlu i grlobolja. Tako se hladnoća manifestira. Najčešću patologiju uzrokuju virusi. Rjeđe, uzrok bolesti je bakterijska infekcija.

Ako zaprippovali, onda morate vidjeti liječnika. Liječnik će propisati potrebne lijekove, kao i malu dijagnozu: testove (s ARVI mogu reći o tome što se događa u ljudskom tijelu i koliko je teška bolest).

Potpuna krvna slika: priprema, uzorkovanje i indikatori

Krv je vitalna supstanca koja se nalazi u ljudskom tijelu. Uz njegovu pomoć, važni elementi i korisne tvari prenose se iz jednog organa u drugi. Normalna krvna slika odavno je poznata medicini. Vrijednosti leukocita, limfocita i drugih komponenti crvene tvari nalaze se u određenom rasponu. Tijekom bolesti prelaze ga.

Prema dobivenim brojkama, može se procijeniti stanje osobe.

Važno je da kompletna krvna slika s ARVI omogućuje određivanje prirode bolesti, jer postoji mnogo virusnih infekcija:

 • gripe i parainfluence;
 • faringitis, laringitis, tonzilitis;
 • adenovirus ili rinovirus;
 • PC infekcija i tako dalje.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da krvni test na SARS kod djece pokazuje različite vrijednosti nego kod odraslih.

Do 7 godina stanje malog bolesnika procjenjuje se prema individualnim (dječjim) pokazateljima.

Najvažnije pripreme: ono što je važno znati

Studija zahtijeva neke pripreme.

 • Prije uzimanja materijala morate se suzdržati od jela. Ako je analiza zakazana za jutro, onda se suzdržite od doručka. Kada uzimate materijal u popodnevnim satima - samo nemojte jesti prije 4-5 sati. Uoči je zabranjeno jesti masnu hranu.
 • Ne možete donirati krv sve dok ima alkohola.
 • Suzdržite se od istraživanja odmah nakon X-zraka, sunčanja i boravka u parnoj sobi.
 • Ženama se ne preporuča dijagnostika tijekom menstruacije. Ako nema drugog izlaza, obavijestite svog liječnika o kritičnim danima.
 • Liječniku treba obavijestiti o lijekovima koji se uzimaju tijekom istraživanja. Izvješće o svim lijekovima uskoro. Neki lijekovi utječu na sastav krvi i prikazuju se više od jednog dana.

Uzimanje materijala

Test krvi za ARVI može se provesti na dva načina: materijal se uzima iz vene ili iz prsta. Prije nekoliko godina sve su medicinske ustanove prakticirale potonje. No, postalo je poznato da venska krv može pružiti točnije informacije. Za postavljanje ampule, laboratorijski tehničar traži od pacijenta koji je pogođen da napunim venu šakom i zatim ga probuši.

Za proučavanje stanja male djece, češće se koristi mogućnost uzimanja uzoraka krvi s prsta.

To nije bitno.

Primljeni podaci

Za ispravno dešifriranje dobivenih vrijednosti potrebno je poznavati norme svakog pokazatelja. Često se pišu upravo tamo (na obrascu). Ne pokušavajte sami otkriti što se događa u tijelu. Sigurno nećete uspjeti. Razmotrite osnovna pravila i odstupanja opcija.

 1. Crvena krvna zrnca - crvena krvna zrnca, koja tvar daje odgovarajuću nijansu. Najviše se nalaze. Oni su uključeni u metabolizam kisika, sadrže hemoglobin. Normalne vrijednosti crvenih krvnih stanica spadaju u rasponu od 3,9 do 5 * 10 ^ 12. Kod ARVI, njihov je broj obično normalan ili povećan. Ovo potonje govori o dehidraciji, što nije rijetkost u djece. Smanjene razine crvenih krvnih stanica u stanju gripe rijetko se otkrivaju i ukazuju na anemiju ili krvarenje.
 2. Trombociti - ta su mala tijela odgovorna za zgrušavanje krvi. Ako dođe do dehidracije, njihova se razina neodoljivo povećava. Uobičajeno trombociti nastanjuju krv u količini od 180 do 320 x 10 x 12 litara po litri. Smanjenje broja bikova pokazuje ozbiljan upalni proces, koji može biti znak virusne infekcije koja postaje bakterijska.
 3. Bijele krvne stanice - još jedna krvna stanica, ali već bijela. Oni predstavljaju cijeli imunološki sustav tijela. Broj leukocita se povećava zbog pojave imunološkog odgovora. To se događa s alergijama i upalama. Smanjenje ovog pokazatelja ukazuje na suzbijanje imuniteta. To se događa s ARVI, ospicama, rubeolom, grimiznom groznicom i nekim drugim zaraznim bolestima. Obično leukociti spadaju u raspon od 4 do 9 x 10 ^ 12.
 4. Neutrofili su još jedan pokazatelj krvi. Njihovo ime govori samo za sebe. Zadatak tih tijela je suradnja s uzročnikom bolesti. Neutrofili povećavaju svoju količinu tijekom bakterijske infekcije, stresa, intoksikacije. Teški oblici gripe također dovode do njihovog rasta. Normalne vrijednosti ovog indikatora su u rasponu od 47 do 72%.
 5. Eozinofili su neophodni kako bi se uklonio imunološki kompleks koji nastaje kada se pojavi alergen. Normalno, oni se kreću od 1 do 5% određenih leukocita. Eozinofilni rast pokazuje prisutnost alergena ili razvoj parazitske infekcije.
 6. Limfociti su stanice koje se izravno bore protiv virusa. U odraslih, njihov broj varira u rasponu od 19-37% bijelih krvnih stanica. Djeca ih imaju više, pa je normalna stopa često određena dobi. Visoka vrijednost limfocita u krvi znak je virusne infekcije, toksoplazmoze, tuberkuloze i nekih drugih bolesti.
 7. ESR je važan pokazatelj koji određuje brzinu sedimentacije eritrocita. Normalno se kreće od 2 do 15 mm / h. Kod djece se ova vrijednost određuje prema dobi. Povećani ESR ukazuje na ozbiljne upale, bolesti jetre i autoimune patologije.

Analiza mokraće

Ponekad nije dovoljno donirati krv. Primjerice, testovi za SARS u djece provode se u kompleksu. Češće, liječnik propisuje i OAM. Analiza urina s ARVI je potrebna kako bi se utvrdila i potvrdila ozbiljnost bolesti. Kod lake patologije ili umjerene gripe vrijednosti urina se obično ne mijenjaju.

Ali teška upala i komplikacija infekcije dovode do dobivanja drugih vrijednosti.

Kako se pripremiti za studij?

Prije provođenja studije potrebno je pridržavati se određenog režima.

 • Odbijte od alkohola, slane i pržene hrane.
 • Isključite dimljeno meso, diuretike.
 • Dan prije prikupljanja materijala, suzdržite se od seksa. Žene ne smiju prolaziti kroz urin tijekom menstruacije.
 • Ujutro prikupite urin za opću analizu.
 • Pazite da držite genitalije WC-a.
 • Ženama se preporučuje zatvaranje vagine tamponom.
 • Za malu djecu koristite posebne pisoare. Neprihvatljivo je sipati materijal iz lonca ili ga istisnuti iz pelena.
 • Sakupite mokraću u sterilnu posudu i dostavite je u laboratorij u sljedećih nekoliko sati.

Dešifriranje materijala

Što može pokazati urin s SARS-om? Važno je procijeniti sve vrijednosti u kompleksu, a ne izdvojiti niti jednu. Terapeut ili stručnjak za infektivne bolesti može vam pomoći u tome.

Ovdje su glavni pokazatelji.

 • Transparentnost je obično transparentna. Mutni urin je posljedica epitelne deskvamacije, pojave leukocita. To ukazuje na upalni proces. Često nastaje zbog komplikacije gripe.
 • Gustoća - specifična težina materijala. Obično se kreće od 1.005 do 1.025. Kod ARVI, ove brojke obično ostaju iste. Njihov pomak može govoriti o dijabetesu ili, na primjer, o patološkim promjenama bubrega.
 • Protein je važan pokazatelj upalnog procesa. Ne otkriva se kod zdrave osobe u mokraći. Ali s ARVI proteinom može biti i do 1 grama, kao posljedica groznice i upale. Nakon oporavka, ovaj indikator se vraća u normalu.
 • Eritrociti i leukociti su normalno odsutni. Ako u vidu navedete 1-3, takvi podaci također nisu osobito zainteresirani za liječnika. Rast ovih pokazatelja može ukazivati ​​na gnojni proces, tumor, komplikaciju. Često se razina bijelih krvnih stanica i crvenih krvnih zrnaca povećava s razvojem bakterijske infekcije.

Normalno, kao u slučaju blagog ARVI-a, u urinu se ne otkrivaju cilindri, šećeri ili sol. Pojava tih vrijednosti ukazuje na dodatnu bolest.

Da sumiramo

Kao što statistika pokazuje, testovi za djecu s ARVI se uzimaju mnogo češće. Činjenica je da odrasli ponekad ne žele ići kod liječnika koji se bave samo-tretmanom. Treba upozoriti da to može imati katastrofalne posljedice.

Nezavisno, rezultate testa je teško procijeniti. Za sebe, možete se sjetiti da su s SARS-om rezultati testa krvi za djecu približno sljedeći:

 • crvene krvne stanice su normalne ili povišene;
 • leukociti na donjoj granici normalne ili niske;
 • limfociti prevladavaju;
 • smanjuju se neutrofili i eozinofili (potonji do potpunog nestanka);
 • ESR se povećao.

Kod respiratornih virusnih infekcija, limfociti su često visoki, a neutrofili i eozinofili su unutar normalnih granica. Tijekom gripe smanjuju se limfociti i neutrofili, a eozinofili su normalni.

Sve je počelo s SARS-om, slabom analizom urina

Hvala na brzom odgovoru, anikaa
Čak ni grlo ne ispire?
To jest, kada temperatura raste iznad 39 svaki dan tijekom 5 dana, je li to normalno s ARVI? A gdje je granica na koji dan početi brinuti?
Što objašnjava takav test urina? A s takvim krvnim testom može biti negdje izvor zaraze (bakterijska) ili je isključena?

I zašto pedijatri tako zastrašuju, imamo težak slučaj goviritacije, hitnih injekcija.

čak ni grlo nije potrebno.
SARS je drugačiji, postoje takvi. Petog dana, kao što bi i trebalo biti, donirali ste krv. Ona je virusna.

Brinite ako se stanje djeteta pogorša.
Urin je normalan za visoko febrilno dijete.

Maltretiranje je vjerojatno od nepismenosti. Ili vide nešto što nam niste rekli.

U svakom slučaju (ne radi se sada o vašem djetetu, već općenito) dijete koje može piti, a ne proljev 25 puta dnevno može dobiti antibiotik kroz usta. Injekcije kod kuće - samo znak nepismenosti.

Zašto davati nešto djetetu ako se stanje djeteta poboljšalo?

Bronhitis je virusna bolest i ne zahtijeva antibiotike. Ako se liječnik boji nečega - neka postavi snimku prsa. Ako čuje opstrukciju, neka prepiše inhalacijske bronhodilatatore. Lasolvan i drugi pogoršavaju stanje djeteta.

Ponavljam, dijete ima virusnu krv, vi opisujete normalnu dinamiku ARVI.

Analiza urina na nechiporenko-neinformativni i dugo zastarjeli. Ponovno uzimanje urina. Za pijelonefitis karakteriziraju potpuno različiti pokazatelji u analizi urina. Pijelonefritis s ovom fikcijom.

Kakve veze ima tko će se žaliti? To vas se ne tiče.

Ako nema opstrukcije, onda bronhodilatatori nisu potrebni.

Kašalj će proći sam. Evo ga (bolje pijte alkohol, a zatim ispitajte koliko želite),

-udar od glave do pete. Analize se provode radi utvrđivanja dijagnoze i propisivanja liječenja, a ne obrnuto.

Pogoršanje je pogoršanje blagostanja, porast ili ponovni porast temperature, povećani kašalj i pojava kratkog daha.

Test urina može čekati do ponedjeljka.

Bez obzira trebam li rendgen, ne mogu reći u odsutnosti. Ne vidim dijete i ne mogu čuti. Mogu samo reći da je krv mirna i nije karakteristična za upalu pluća.

AnnaMama

Nakon napomene o antibioticima, mnogi su se obratili meni s pitanjem o testu krvi, koji preporučujem da prođem kako bi dijagnosticirali i u sumnjivim slučajevima kakva je infekcija virusna ili bakterijska u tijelu i procijenila je li virus imao bakterijske komplikacije. Dakle, u analizi krvi koju dobivate mnogo različitih informacija, a sada bih htio razmotriti samo onaj dio analize koji nam pomaže da shvatimo postoji li zarazni proces u tijelu i što je on.

Da bi se procijenila krvna pretraga za ARD, potrebno je proći EXTENDED test krvi, odnosno "određivanje formule krvi". Prazan obrazac za takvu analizu izgleda ovako:

Dakle, da bismo razumjeli što se događa s djetetom tijekom bolesti, potrebno je procijeniti stanice koje su odgovorne za zaštitu naših organizama: leukociti, limfociti, plazma stanice, a ponekad i monociti. Još jedna brzina sedimentacije eritrocita (ESR).

Najvažnije je zapamtiti da se norme za djecu razlikuju od normi za odrasle, a često se u testu krvi na standardnom obrascu (npr. U poliklinikama) pišu norme za odrasle. U privatnim laboratorijima još uvijek češće pišu norme za djecu.

Približni normalni raspon za svaku dob različit je i prikazan je u tablici:

Počinjemo s leukocitima (koji se ponekad nazivaju WBC).

Povećanje leukocita obično je karakteristično za bakterijsku infekciju. Postoje i drugi razlozi, ali kad pokušamo razumjeti uzrok infekcije, moramo uzeti u obzir da u većini slučajeva povećanje leukocita govori o bakterijskoj infekciji, a ne o virusnoj infekciji (ali također ne uvijek, primjerice, prvog dana gripe, također se može povećati).

Pad razine leukocita opažen je uglavnom za vrijeme virusne infekcije (iako postoje, naravno, iznimke: vrlo ozbiljne bakterijske infekcije, radijacijska bolest, itd.).

Također je važno procijeniti omjer uboda (p) i segmentiranih neutrofila, kao i prisutnost metamilocita i mijelocita (koji normalno ne postoje):

Njihov normalan omjer (n: s) je oko 1:10. Kod bakterijskih infekcija, omjer se pomiče prema n / i stanicama (tj. Broj n / i neutrofila raste), a što je infekcija teža, to je taj pomak veći, s vrlo ozbiljnim infekcijama, pojavljuju se metamilociti i mielociti.

Povišenje limfocita (ponekad napisano LYMP) karakteristično je za virusnu infekciju.

Povećanje eozinofila (ponekad napisano kao EO) ​​nije vrlo karakteristično za infekciju (više tipično za alergijske reakcije i parazitske bolesti, također zabilježeno kod nekih bolesti kože i crijeva), međutim, postoje brojne zakonitosti: one su normalne ili smanjene na vrhuncu bakterijske infekcije. onda se dižu.

Povećanje broja monocita (ponekad napisano MON) vrlo je karakterističan znak virusne infekcije kao što je infektivna mononukleoza, ali rijetko je moguće povećati druge bolesti.

Broj plazma stanica može se povećati u određenim virusnim infekcijama (na primjer, kod zarazne mononukleoze, ospica, rubeole, goveđih boginja itd.).

ESR (brzina taloženja eritrocita) se povećava u različitim uvjetima, a izolirano povećanje ESR zahtijeva pažljivo ispitivanje, ali povećanje ESR-a, zajedno s drugim znakovima upale u krvi, potvrđuje tijek infekcije u tijelu.

Dakle, za virusnu infekciju, u pravilu (ali, naravno, ne uvijek!), Može se povećati smanjenje broja leukocita, povećanje broja limfocita, normalan ESR i eozinofili. Povećanje broja leukocita, smanjeni ili gotovo nepromijenjeni broj limfocita, povećanje ESR, početno mali, a zatim povećani eozinofili, više je karakteristično za bakterijsku infekciju.

Ovo je primjer ploče s primjerom koja će vam pomoći procijeniti krvni test prije dolaska liječnika (ali ni u kojem slučaju ne potičem vas da se sami liječite i, bez mog znanja, donosite odluke na temelju mog objašnjenja!).

Nadam se da vam je malo pomoglo da shvatite zašto je potrebno napraviti test krvi za akutne respiratorne infekcije! Zdravlje svojoj djeci!

Moj kolega, dr. Komarovsky je napisao sooo veliku recenziju o testu krvi, osobito znatiželjne roditelje - pročitajte: https://articles.komarovskiy.net/klinicheskij-analiz-krovi.html

© 2016 AnnaMama | Vrijedno iskustvo u uzgoju male bebe

Tekst u nastavku usredotočuje se isključivo na posjetitelje stranica.
Svako kopiranje teksta članaka ili njihovih fragmenata je neprihvatljivo bez pisane suglasnosti autora.

Kako razlikovati gripu od Orvi i Orz, savjete liječnika i smjernice za liječenje

Prijatelji, veliki pozdrav svima.
Jučer se vrtio u kuhinji i slušao radio. Postojala je još jedna jednosatna vijest u kojoj se navodi da su mnogi liječnici dijagnosticirali Orvi umjesto gripe. Naravno, pacijenti su ogorčeni, kažu, sada postoji takva epidemija gripe, i, čini se, opet svinja, i onda neki smiješni warp. No jesu li liječnici u krivu što ne žure na dijagnosticiranje gripe i kako razlikovati gripu od ARVI i ARI? Predlažem raspravu o oba ova pitanja u današnjem članku.

Ako tijekom čitanja ovog članka imate bilo kakvih pitanja ili nesporazuma, onda ih slobodno napišite u komentarima, pokušat ću odgovoriti na sve, u okviru vašeg znanja, naravno, i sada počinjem objašnjavati pitanja postavljena na početku ovog članka.

Kako razlikovati gripu od ARVI i akutnih respiratornih infekcija, te zašto liječnici ne žure dijagnosticirati virus influence kod pacijenata koji su primijenili

Kako bismo ispravno i razumno odgovorili na pitanje kako razlikovati gripu od ARVI i ARI, prvo ćemo se morati baviti definicijama ove tri bolesti. Reći ću da, zapravo, ovdje nema ništa komplicirano, uvjerite se sami:

- To je velika skupina bolesti povezanih s upalom gornjih dišnih putova. Ovaj naziv označava akutne respiratorne bolesti, gdje se pojam "respiratorni" odnosi na gornje dišne ​​puteve. Ove bolesti mogu biti virusnog i bakterijskog podrijetla, stoga će biti dijagnosticirane i liječene drugačije. Jednostavno rečeno, ORZ grupa uključuje razne nagrade i sve vrste prehlada.

- To je uža skupina oboljenja koja uključuje samo bolesti gornjeg respiratornog trakta virusnog podrijetla, gripu, para-gripu, zaušnjake poznate mnogima itd. To jest, Orvi je jedna od skupina bolesti koje čine ARI skupinu.

- a to je neovisna bolest koju uzrokuju virusi istog imena. Ti virusi mutiraju iz godine u godinu, uzrokujući nove i nove vrste bolesti.

Pa, što je jasno, što je prehlada, ruka i gripa? Laduški, sada ćemo pogledati kako razlikovati ove bjake jedni od drugih. Za ovu modernu medicinu nudimo 2 alata, i to:

 • Simptomatska slika;
 • Test krvi

Oprostite, prijatelji, ali za sada ne postoji preciznije istraživanje od ove moderne medicine. Iako, na temelju mog životnog iskustva, mogu reći da je najjednostavniji najpouzdaniji. Ovdje imate jednostavan primjer, jedan od mojih prijatelja zgrabio je prsni koš lijevo, ali pravo na ulici, tako nasilno i neočekivano, kao da je riječ o srčanom udaru. No, samo sam obavio jednostavan dijagnostički test uz pomoć vlastite ruke, a ispostavilo se da je to interkostalna neuralgija. Ovdje možete pročitati o ovom testu, a ja ću se vratiti našim ovcama i reći vam,

Kako razlikovati gripu od ARVI i ARI po simptomima

Ovdje je popis simptoma karakterističnih za sva tri stanja, bez obzira na to jesu li uzrokovani virusima, ili zbog gadne bakterijske flore:

 • pogoršanje zdravlja;
 • povećanje temperature;
 • Znakovi opijenosti;
 • nazalna kongestija i curenje iz nosa;
 • kihanje i kašljanje;
 • Crvene oči;
 • glavobolja;
 • umor;
 • nesanica

No, unatoč činjenici da je ova simptomatska top 10 inherentna i prehladama, i gripi, i gripi, u svakom pojedinom slučaju oni se pojavljuju drugačije.

Karakterizira ga brzo pogoršanje i brzo povećanje simptoma. Temperatura od norme s brzinom munje skače na 39,5-40 ° C, pojavljuje se prilično jaka i stalna glavobolja koju je teško tolerirati, oči boli i pocrveni, cijelo razdoblje bolesti popraćeno je teškom malaksalošću i umorom. Ali kašalj, curenje iz nosa, kongestija nosa i kihanje pojavljuju se samo 2. - 3. dan bolesti, ili se curenje iz nosa uopće ne može pojaviti. Mislim da je to zbog visoke temperature koja suši tijelo prije dehidracije, što čak i sluz isušuje.

Za ARVI ili virusne prehlade

Ovdje se svi simptomi pojavljuju u agregatu, ali rastu glatko i ravnomjerno. Temperatura doseže 38-38,5, ponekad 39 C0, ali do 40, kao i kod gripe, ne raste. Od prvih dana javlja se glavobolja, curenje iz nosa s kašljem, kongestija nosa i loš san, i sva ostala "čari" upale, ali nisu toliko intenzivni i tolerantniji nego u prethodnom stanju.

Za bakterijske prehlade ili prehlade

Pa, razvoj bolesti u ovoj skupini može se usporediti s vremenskom bombom, jer povećanje simptoma može trajati od 2 do 5 dana dok bolest ne eksplodira. Ipak, uvijek im prethodi hipotermija, smanjuje snagu imuniteta i omogućuje bakterijama koje još uvijek mirno sjede da pokažu svoj pravi karakter. Također, za prehladu je karakteristična groznica, tj. Porast temperature ne viša od 37,5-37,7 ° C, normalno zdravlje ujutro i bolno do večeri, a sama bolest obično počinje s prehladom i malom upalom grla.

Sumirajući gore navedeno, sumiram sljedeće.

Ako ste se ujutro probudili i otkrili da vam se cijelo tijelo ruši, oči su bile crvene, nije bilo snage za kretanje, a temperatura je bila iznad gornjih 38.5C0, najvjerojatnije imate gripu ili arvi. Ako ste u predvečerje duge hladnoće, zaustavite se, navlažite noge ili rashladite na kiši, a danas mlatite nos i lagano trčkate u grlu, ali u principu možete živjeti i ići na posao, imate prehladu ili, na profesionalnom medicinskom jeziku, bakterijsku ARD,

Međutim, to nikome ne bi naudilo da potvrdi ove nalaze odlaskom liječniku i dajući test krvi. Razmotrimo ovaj trenutak dijagnoze.

Kako razlikovati gripu od ARVI i ARI za analizu krvi

U ovoj analizi za nas su važna samo dva pokazatelja:

 1. 1. Broj leukocita;
 2. 2. ESR, ili drugim riječima, ESR, to jest brzina, ili reakcija sedimentacije eritrocita.

Kod gripe i orvi, indikatori normalnog broja leukocita mijenjaju se prije svega, oni mogu varirati prema gore ili prema dolje od norme. Porast broja leukocita naziva se leukocitoza, a smanjenje se naziva leukopenija. Normalno, kod odraslih muškaraca i žena, količina tih krvnih komponenti je ista i iznosi oko 4-9 × 109 litara. Stopa leukocita u djece ovisi o dobi:

 • Do 3 godine - 6-17 jedinica;
 • Od 3 do 6 godina - 5-12 jedinica;
 • Od 6 do 10 godina 5-11 jedinica;
 • U dobi od 12 do 15 godina, ove brojke su blizu brojki odraslih i iznose 4,2-9,5 jedinica.

Bijele krvne stanice - to je naša unutarnja sigurnost, da tako kažemo, hrabri ratnici koji hrabro navaljuju na neprijatelja koji je prodro u organizam izvana. Takvi neprijatelji, prije svega, uključuju viruse, bakterije i gljivice neprirodne za ljude, razne parazite. Ako je imunitet u vrijeme bolesti jak, onda će napad leukocitne vojske biti snažan, ima ih mnogo, ovdje imate leukocitozu. Ali ako je imunološki sustav oslabljen, a "ratnici" u tijelu nisu dovoljni, a nove stanice nemaju vremena za razvoj, javlja se leukopenija, a to je loše. U takvim slučajevima postoje ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt, iako se to događa vrlo rijetko.

Brzina sedimentacije eritrocita na početku gripe, najčešće, ostaje nepromijenjena, jer u to vrijeme još uvijek nema čimbenika koji izazivaju ovu reakciju. Provocirajući čimbenici ESR-a su proizvodi raspadanja virusa i bakterija, kao i otpad i ostaci gljivica i parazita. Kao što razumijete, uz gripu i orvi, sve te stvari su sekundarni fenomen, da tako kažemo, rezultat dobre ili slabe aktivnosti leukocita. Ali s prehladom, to je upravo suprotno.

U slučaju bakterijske ORZ, oba navedena pokazatelja će biti prisutna u krvi, a razlog je sljedeći. Bakterijska ARD je, u pravilu, posljedica hipotermije, zbog koje pada imunitet, a prije toga mirne radne bakterije našeg tijela počinju nasilno preokrenuti svoja prava. A što ste mislili, u našem tijelu, cijela flora je korisna? Ne, draga moja, oni su korisni samo dok je naš imunitet normalan, i čim osjete slabost domaćina, odlaze u odijevanje, uzrokujući sve vrste rana. Vraćajući se indeksima krvi, stopa ESR-a kod muškaraca i žena razlikuje se zbog osobitosti fiziologije, a kod djeteta ovisi o njegovoj dobi, to su pokazatelji:

 • Kod muškaraca 2-10 mm / h;
 • Kod žena, 3-15 mm / h;
 • Kod novorođenčadi 0-2 mm / h;
 • Kod djece mlađe od 6 mjeseci, 12-17 mm / h;
 • Kod trudnica se ESR može povećati na 20-25 mm / h ili više, što uglavnom ovisi o stupnju razrjeđivanja krvi zbog razvoja anemije.

Pa, što, prijatelji, sve je jasno s analizama? Ako ništa drugo, pitajte, objasnit ću vam. Da, skoro sam zaboravio, potrebno je napraviti test krvi na prazan želudac iu prvim danima bolesti, a onda ćete morati isključiti upalu grla s upalom pluća. Razgovarajmo o čudovištu svinjske gripe iz 2016. i pogledajte

Kako razlikovati svinjsku gripu od drugih droga i zašto je se svi boje.

Proučavao sam masu materijala o ovom pitanju i došao do zaključka da sama vrsta h1n1 nije tako strašna kao njezine komplikacije. Ova varijanta bolesti razlikuje se od uobičajene gripe dramatičnijim i bržim razvojem gore opisanih simptoma, oni rastu brzinom vrtloga, točno za sat ili dva. Potom se kliničkoj slici pridružuju znakovi jake gastrointestinalne toksikoze i kao posljedica dehidracije.

Sjećam se kada sam bio na drugoj godini studija na medicinskom fakultetu, lagali smo s vrlo običnom prehladom za gotovo cijelu zajednicu. Pa, to je ono što smo mislili da je od prehlade. Bila je to usrana, ne riječ, groznica, kao u pustinji Kara-Kum, grlo, glava i želudac su stalno bolovali, i mučnina i proljev, kao da su pojeli sve toksine na svijetu. Ali nije bilo ni hladnoće, ni kašlja, ali svi su ležali oko tjedan dana - oko 10 dana, što se kasnije pokazalo kao svinjska gripa, od koje, usput, nitko nije umro i nije imao nikakvih komplikacija. I trebali biste se bojati ove vrste virusa:

 1. 1. Oštar spazam bronhija, kao kod bronhijalne astme.
 2. 2. Pristupanje virusne upale pluća.

U oba slučaja postoji visok rizik od umiranja od gušenja, jer upaljeni bronhi i pluća snažno grču i gotovo ne pumpaju zrak. Ali opet, to se događa vrlo rijetko i samo u slučajevima kada ljudi sami, suprotno savjetima liječnika, ne slijede pravila liječenja gripe, raspravimo i ova pravila i savjete.

Savjeti za liječnike o prevenciji i liječenju gripe i ARVI

Počeću s prevencijom, jer vjerujem da je bilo koja bolest lakše spriječiti nego liječiti. Evo nekoliko savjeta za prevenciju gripe i imuniteta naših liječnika:

1. Svatko se mora ukorijeniti.

Svi liječnici u jednom glasu pjevaju pohvale cjepivima protiv gripe, objašnjavajući da se antitijela koja se odupiru bolesti pojavljuju u našem tijelu samo u dva slučaja. Prvo, ako se razbolimo, drugo, ako zarazimo. Usput rečeno, kažu da se cjepivo može kupiti kod kuće, što će eliminirati sjedenje u zamršenoj liniji i smanjiti rizik od infekcije.

2. Operite ruke čak i tamo gdje ih ne možete prati.

A ovo je uobičajena pojava o kojoj svi znaju, ali malo njih to čini. Nakon što smo bili na ulici, dotaknuvši razne uobičajene predmete (ručke na vratima, bankomate, rukohvate u prijevozu), na dlanovima držimo mnogo mikroba i virusa. Neophodno je, bez da ste oprali ruke, trljati lice, nos ili oči, a sva ta veličanstvenost odmah će biti u neposrednoj blizini ulaznih vrata našeg tijela. Općenito, operite ruke što je češće moguće, a ako ih nije moguće oprati, barem ih obrišite mokrim higijenskim ulošcima iz ljekarne. Pa ipak, naučite se kihati ne u dlanu, niti u pregibu lakta.

3. češće provjetravati i ovlaživati ​​zrak u sobama.

Virusi obožavaju suhoću i toplinu, dakle, za prevenciju gripe i soba za navodnjavanje kod kuće i ureda na poslu, potrebno je što je moguće češće provjetravati i vlažiti zrak u njima brisanjem podova, prskanjem vode iz spreja ili ovlaživača. Optimalni uvjeti za uništavanje virusa je 20-21C0 temperatura i 50-70% vlage.

4. Ne dopustite da se sluznice isuše u nosu i nazofarinksu.

Ako isušuje sluz u gornjim dišnim organima, pada imunitet i otvara se ulazna vrata za viruse. Da bi se to spriječilo, tijekom izbijanja gripe i krvi, navlažite naznačena mjesta ispiranjem soli. Na 1 l. Kuhana voda otapa 1 žlica. l. Obična hrana, morska ili ljekovita ružičasta sol, izlijte ovu otopinu u bočicu s sprejom i povremeno šiljkom u nosu i grlu.

I, naravno, ako je moguće, ograničiti kontakt s bolesnim ljudima, čak is prijateljima i rođacima, zadržati djecu kod kuće, škola i vrtić neće biti osiromašeni. Slažem se, predložene preventivne mjere nisu komplicirane i mnogo ih je lakše poštivati ​​nego tolerirati simptome gripe. Ali ako je bilo previše lijen da spriječi, a vi ste bili bolesni, evo nekoliko savjeta za liječenje.

1. Stvorite u prostoriji u kojoj je pacijent, vlažnost i temperatura su neizbježni za život virusa.

To je 50-70% vlage i ne više od 20oC temperature zraka. Kako bi održali ovu atmosferu, povremeno peremo podove, vlažnom krpom obrišemo sve što se može obrisati, poprskati vodu iz spreja i prozračiti prostoriju. Bolje je zagrijati se i pokriti, nego uključiti grijače koji suše zrak.

2. Ako vi, ili vaše bolesno dijete, ne želite jesti, nemojte se prisiliti ili prisiliti.

Bolje je obratiti pozornost na piće i sočno voće.

3. S bilo kakvom prehladom općenito, a posebice s gripom, morate piti puno tako da se virusi isperu iz tijela i dehidracija se ne dogodi.

Temperatura pijenja bi trebala biti jednaka tjelesnoj temperaturi, a pića bi trebala sadržavati izvarke ljekovitog bilja, napitak plodova i suho voće. Naime, pijte voćne napitke, ljekovite čajeve, bobice, ili umiješajte med u toplu vodu.

4. Što je češće moguće, ovlažite sluznicu nosa i nazofarinksa,

kopanje i nabiranje tih organa fiziološkom otopinom. Općenito, pazite da su mukozne membrane mokre, isključite bilo kakve anti-hladne i antialergijske lijekove, neće pomoći kod gripe, ali će samo osušiti sluznicu, koja već ima tendenciju suhoće.

5. Ako tjelesna temperatura ne prelazi 38,5 ° C, nije je potrebno sniziti.

Ako je vrućina poplavila iznad 39, a nema snage da je izdrži, koristite samo paracetamol ili ibuprofen, ali Bog ne daj aspirin, otvara put virusima u svakoj stanici našeg tijela, trebate li ga?

6. I, molim vas, nemojte stavljati antivirusne, antibiotike, vitamine, lijekove protiv kašlja ili iskašljavanje u vaše dijete, niti u bolesno dijete, oni vam neće pomoći i mogu čak, naprotiv, naškoditi vama. Shvatite da se uz gripu i bilo koji HERV morate samo razboljeti, a beskorisno je liječiti. Evo što je o tome rekao čuveni ukrajinski liječnik Komarovsky:

"Glavni problem je to što je toplo nositi, vlažiti, zrak, ne gurati hranu i piće - to je u našem jeziku pod nazivom" ne liječiti "i" liječiti "znači poslati tatu u ljekarnu."

I znate, slažem se s njim, uglavnom se slažem sa svim gore navedenim preporukama, osim preporuka o cijepljenju. Zašto? I pročitajte moj članak "Da li napraviti metak protiv gripe, 2 mišljenja, službenu medicinu i moje osobno", i razumjet ćete. A što mislite o svemu ovome, da li cijepite, liječite li gripu i pilule ili samo čekate i zaustavljate se, koristite neka osobna sredstva za borbu protiv te bolesti? Iskreno bih bio sretan ako podijelite svoje mišljenje u komentarima i pritisnete gumbe društvenih mreža koje su ispod. I imam sve za danas, opraštajući se od novih postova, s tvojom ljubavlju Tatyana Surkova.

Top