Kategorija

Popularni Postovi

1 Upala grla
Liječenje kroničnog tonzilitisa u odraslih
2 Upala grla
Popis tableta gripe
3 Prevencija
Mogu li se okupati s hladnoćom
Image
Glavni // Prevencija

Relenza


Relenza: upute za uporabu i ocjene

Latinski naziv: Relenza

ATX kod: J05AH01

Aktivni sastojak: zanamivir (zanamivir)

Proizvođač: Glaxo Wellcome Production (Francuska)

Aktualizacija opisa i fotografija: 23.11.2018

Cijene u ljekarnama: od 776 rubalja.

Relenza je antivirusni lijek koji se koristi u liječenju influence A i B.

Oblik i sastav otpuštanja

Oblik doze Relenze je dozirana praška za inhalaciju: od gotovo bijele do bijele [u kutiji snopa jedna bočica koja sadrži 20 doza (5 rotada, svaka po 4 stanice), zajedno s Discaller].

Sastojci 1 doza praška:

 • aktivni sastojak: zanamivir (mikroniziran) - 5 mg;
 • pomoćna komponenta: laktoza monohidrat - do 25 mg.

Farmakološka svojstva

farmakodinamiku

Relenza je antivirusni lijek, snažan i visoko selektivan inhibitor neuraminidaze (površinski enzim virusa influence). Zbog virusne neuraminidaze, virusne čestice se oslobađaju iz zaražene stanice i moguće je prodiranje virusa kroz mukoznu barijeru na površinu epitelnih stanica, što omogućuje infekciju drugih stanica respiratornog trakta.

Inhibicijsko djelovanje zanamivira obuhvaća svih 9 podtipova neuraminidaza virusa influence, uključujući virulentne i cirkulirajuće za različite vrste. Koncentracija polu-inhibitora (IC50) za sojeve virusa A i B je 0,09–95,2 pM.

Replikacija virusa influence ograničena je na stanice površinskog epitela respiratornog trakta. Zbog djelovanja zanamivira u izvanstaničnom prostoru dolazi do smanjenja reprodukcije dvaju tipova virusa influence A i B i sprječava se oslobađanje virusnih čestica iz epitelnih stanica dišnih putova.

Korištenjem inhalacije, učinkovitost zanamivira potvrđuje se kao rezultat kontroliranih kliničkih ispitivanja. Primjena lijeka kao terapija za akutne infekcije uzrokovane virusom influence u usporedbi s placebom rezultirala je smanjenjem oslobađanja virusa. Nije utvrđen razvoj rezistencije na zanamivir s normalnim imunitetom.

Uporaba Relenze u rizičnih zdravih ljudi u dozama koje se koriste u liječenju gripe dovela je do ublažavanja simptoma i smanjenja trajanja bolesti. Kombinirana analiza rezultata ispitivanja faze III pokazala je da je prosječno vrijeme za ublažavanje simptoma bolesti smanjeno na jedan i pol dana. Također je došlo do smanjenja broja komplikacija nakon odgođene gripe i uporabe antibiotika koji su korišteni u liječenju.

Zanamivir je najučinkovitiji u slučajevima započinjanja terapije što je prije moguće nakon pojave prvih simptoma bolesti. Također je dokazano učinkovita u primjeni kao profilaktičko sredstvo.

farmakokinetika

Zanamivir karakterizira niska apsolutna bioraspoloživost (prosječno 2% nakon oralne primjene). Nakon oralne inhalacije apsorbira se oko 10-20% primijenjene doze. Cmaksimum (maksimalna koncentracija tvari) nakon jedne doze od 10 mg je 97 ng / ml, vrijeme do nje je 1,25 sati.Zbog niskog stupnja apsorpcije, prisutna je niska sistemska koncentracija i neznatno područje ispod farmakokinetičke krivulje koncentracija-vrijeme. Zbog niske apsorpcije, koncentracija zanamivira u krvi u plazmi je niska (kod ponovljenih inhalacija parametri ostaju niski).

Vezanje tvari s proteinima plazme - 10% - vrlo često; > 1% i 0.1% i 0.01% i

Relenza - pregled lijeka i popis jeftinih analoga

Čim se počne približavati zimska hladnoća, svatko od nas nastoji na svaki način zaštititi naše tijelo od gripe koja napreduje u ovom trenutku. U našoj zemlji, Relenza, antivirusno terapijsko sredstvo, može se najučinkovitije nositi s ovim zadatkom. Članak će se baviti načinom uzimanja lijeka, postojanjem njegovih analoga i drugih trenutaka.

Analogi Relenze

Lijek Relenza ima mnogo analoga, neki su jeftiniji, drugi mogu imati pomoćne učinke na tijelo. Razmotrite neke primjere postojećih analoga lijeka.

Arbidol

Ovaj antivirusni lijek, lijek Relenza. Osim toga, to je mnogo jeftinije, njegova cijena varira između 340-350 rubalja, dok Relenza ima cijenu do 950-1000 rubalja.

Prilikom primjene terapijskog tijeka ove imunostimulirajuće tvari u ljudskom tijelu, mogu se pojaviti sljedeće akcije:

 • značajno smanjenje simptoma bolesti influence;
 • zbog izloženosti lijeku smanjuje se koncentracija toksičnih tvari u cirkulacijskom sustavu;
 • niska učestalost nuspojava ili komplikacija.

Lijek se može koristiti za terapijski tretman, ovisno o stupnju oštećenja štetnim mikroorganizmima. U pripravku, glavna aktivna tvar su molekule umifenovira i njihovi aktivni spojevi u različitim koncentracijama koje mogu štetno utjecati na infekciju.

Nomides

Ruski generički nomidi u svom sastavu sadrže spoj oseltamivirnih fosfatnih molekula. Kada se provodi komparativna analiza, gdje je napravljen bioekvivalentni izračun, postaje jasno da Nomidi imaju gotovo iste učinke na sojeve i ljudsko tijelo kao Relenza, tako da se mogu zamijeniti jedni s drugima.

Prije kupnje ovog lijeka u ljekarni, posavjetujte se s pedijatrom ili terapeutom. To je zbog činjenice da nakon uzimanja lijekova može doći do neželjenih nuspojava. Cijena domaćih analoga lijeka Relenza ne prelazi 680-700 rubalja.

Prema uputama, lijek Nomides preporuča se dva puta dnevno, jedna kapsula. Lijek je indiciran za prijem odraslih i djece starije od 12 godina. Maloj djeci se ne preporučuje davanje, jer sastav lijeka uključuje spojeve koji nisu sigurni za tijelo djeteta.

Amiksin

Za pacijente koji pate od slabog imunološkog sustava, analog Relenza, lijek Amixin, koji ima imunomodulatorna svojstva, sasvim je prikladan.

Lijek ima širok raspon primjena, na primjer:

 • propisana je za gripu;
 • koriste se u terapijskoj terapiji protiv zaraznih bolesti, uključujući herpes;
 • za liječenje citomegalovirusa;
 • SARS i druge prehlade.

Ne mogu svi analozi antivirusnog lijeka imati ista svojstva kao Amixin. Lijek je namijenjen djeci starijoj od 7 godina. Iz kontraindikacija treba napomenuti individualnu netoleranciju jedne od komponenti ovog lijeka.

Kagocel

Antibakterijski lijek u svom sastavu sadrži istu aktivnu tvar - Kagocel, kao i pomoćne komponente. Tablete lijeka su konveksne na obje strane.

Lijek ima sljedeća svojstva:

 • Kagotsel je sposoban proizvesti molekule interferona;
 • s primjenom u bolesnika otkriveno je značajno smanjenje prehlade;
 • pomaže stimulirati rad limfocita.

Lijek ima antibakterijski učinak, dakle, nakon prolaska kroz terapeutsku terapiju, moguće je koristiti lijekove koji pridonose procesu obnove normalnog funkcioniranja crijeva i njegove mikroflore.

S ovim analogom Relenze, djeca s bolestima gripe se liječe od rođenja, sama Relenza može se dati djeci koja su navršila tri godine života. Cijena lijeka je u prosjeku 220-230 rubalja / pak.

Kako je Relenza bolja od Tamiflua

Oba lijeka pripadaju antivirusnim lijekovima. Glavne komponente su različite, iako su učinci na ljudsko tijelo i bacile i kemijska struktura gotovo isti. Upoznajte se s aktivnim sastojcima lijekova:

 • Relenza. Aktivni sastojak je zanamivir;
 • Tamiflu. Aktivni sastojak je oseltamivir.

Relenza

Proizvođač Relenza je francuska tvrtka Glaxo Wellcome Production. Kada razvijaju lijek, biolozi su uzeli u obzir činjenicu da se infekcija štetnim mikroorganizmima događa preko dišnog sustava i sluznice nosnog i laringealnog područja. Stoga je razvijen inovativan pristup primjeni lijekova.

Što je lijek Relenza? Ovaj prašak se koristi za postupke inhalacije. Kada osoba udahne prah, odlazi izravno na ista mjesta kao i bacili.

Paket sadrži kompaktan uređaj - inhalator u obliku ovala. Na njega je pričvršćeno pet okruglih blistera, namijenjenih za inhalacijske postupke (4 puta). U svakom blisteru 5 mg. aktivna tvar - zanamivir.

Tamiflu

Ovaj lijek je proizvod farmaceutskog proizvođača Roche (Švicarska).

Tamiflu je dostupan u sljedećim oblicima:

 • Terapeutska tvar je pakirana u kapsule koje sadrže 75 mg aktivnog sastojka, oseltamivir;
 • praškasti pripravak namijenjen za pripravu suspenzija. Svaka bočica sadrži 12 mg tvari.

Što je jače: Relenza ili Tamiflu?

Aktivni sastojci - zanamivir i oseltamivir stalno se međusobno natječu. Njihovi klinički pokazatelji su uvijek bili gotovo "u korak" jedan s drugim, osiguravajući istu terapijsku učinkovitost na tijelu.

Da vidimo što su zapravo Relenza i Tamiflu preparati slični jedni drugima.

 • Oba lijeka pokazala su jednako učinkovit učinak na bolesti gripe, kao što su tipovi A i B;
 • Značajno smanjenje simptoma simptoma gripe, što rezultira terapijom se skraćuje za 1,5-2 dana;
 • U bolesnika s teškom influencom stopa smrtnosti se smanjuje.

Može se zaključiti da oba lijeka imaju gotovo isti stupanj antivirusnog učinka.

Što kaže Relenza?

Glavni aktivni sastojak lijeka je zanamivir, koji je snažan i visoko selektivan inhibitor površinskog enzima virusa influence. Zbog štetnog djelovanja aktivne tvari na virusnu infekciju, sprječava se da se infiltrira u membranu zdrave stanice i zarazi.

Nakon nanošenja inhalatora i prskanja aktivne tvari na površinu grkljana stvara se zaštitno polje. Uzimajući u nju, infekcija ne može ući u epitelne stanice i ostaje na površini. Bez hrane ona umire. To se događa tijekom terapijskih postupaka.

Ako se nosna i ždrijela površina tretira inhalatorom nakon što je osoba zaražena gripom, tada bakterijske stanice ubijaju se aktivnim sastojkom lijeka zanamivir. Od sada se štetni mikroorganizmi prestaju širiti kroz sluznicu respiratornog trakta.

svjedočenje

Prema uputama koje se nalaze na inhalatoru, lijek se propisuje pacijentima u sljedećim slučajevima:

 • koristi se u terapijskoj terapiji protiv bolesti gripe tipa A i B. Upućuje se na primjenu u odraslih i djece starije od 5 godina;
 • preporuča se za profilaktičku uporabu protiv oboljenja gripe tipa A i B. Relenzu se propisuje za odrasle i djecu stariju od 5 godina.

kontraindikacije

Lijek za sve pozitivne pokazatelje, nisu svi bolesnici indicirani za uporabu. Ne preporučuje se:

 • djeca do pet godina;
 • žene u trudnoći 1-3 mjeseca;
 • majkama koje doje nije preporučljivo uzimati lijek;
 • u slučajevima kada pacijent ima povećanu alergijsku reakciju na komponente lijeka tijekom inhalacije;
 • slaba tolerancija na laktozu;
 • u oboljenjima koja mogu biti popraćena spontanim bronhodilatatorom.

struktura

Lijek Relenza sastoji se od praškaste tvari. Jedna doza praška sadrži 5 mg. aktivna tvar - zanamivir. Pomoćna komponenta - laktoza monohidrat. U jednoj rotadiski 4 doze lijeka ukupni volumen od 20 mg.

doza

Ljekovitu tvar se ubrizgava u pacijenta uz pomoć Diskhalera, posebnog inhalatora koji je dostupan u svakom pakiranju pripravka. Prema uputama, ista doza se određuje za sve dopuštene dobne kategorije.

Relenza - antivirusni lijek za udisanje

Antivirusni lijek za inhalaciju Relenza, djelotvoran protiv influence tipa A i B, široko se koristi za prevenciju i liječenje manifestacija virusne infekcije. Njegova uporaba smanjuje trajanje bolesti i smanjuje ozbiljnost simptomatskih pojava. Dostupan u obliku praha u rotadiskah, 5 komada po pakiranju, uz diskhaler.

Sastav i mehanizam djelovanja

Relenzina aktivna tvar je zanamivir. On inhibira djelovanje virusnog enzima neuraminidaze. Potiče oslobađanje virusa iz zahvaćene stanice i osigurava njihovo prodiranje u epitelne stanice dišnog sustava, gdje se virus razmnožava, šireći infekciju. Lijek je učinkovit protiv svih devet podtipova virusne neuraminidaze, djelujući u prostoru između stanica, smanjujući razmnožavanje virusa i zatvarajući virusne čestice mogućnost izlaska iz stanica.

Farmakokinetička svojstva

Unos Relenze u obliku inhalacije pruža nisku stopu sistemske apsorpcije (ne više od 20%) i bioraspoloživost, a kao rezultat toga - nisku koncentraciju antivirusnog sredstva u krvnoj plazmi. U tom slučaju, lijek se određuje u epitelu sluznice respiratornog trakta u visokoj koncentraciji, što vam omogućuje da brzo inhibirate djelovanje neuraminidaze. Zanamivir se ne metabolizira i izlučuje putem bubrega.

Indikacije i kontraindikacije

Relenza se propisuje u sezonama povećanog epidemijskog rizika od virusa influence, u svrhu prevencije u rizičnim skupinama i liječenja onih koji su već bolesni. Lijek se može koristiti među pacijentima svih uzrasta, osim djece mlađe od 5 godina. Što prije započne liječenje, to će biti učinkovitije.

Kontraindikacije nisu označene, osim preosjetljivosti na aktivnu tvar. Također je vrijedno oprezno inhalirati Relenzu s rizikom razvoja bronhospazma na pozadini nekih respiratornih patologija.

Pouzdani podaci o negativnim učincima Relenze tijekom trudnoće nisu, zbog nedostatka dovoljnog broja studija. Iz tog razloga zanamivir nije propisan za trudnice, osobito u prvom tromjesečju, kao i za vrijeme dojenja, te se općenito preporučuje s oprezom ako potreba za liječenjem lijekovima nadmašuje potencijalni rizik za fetus.

Način prijema

Upute za uporabu Relenza je upoznavanje, lijek je recept i uzima se u dogovoru s liječnikom.

Relenza se primjenjuje inhalacijom kroz diskhaler, poseban inhalator zatvoren u pakiranju. Ako se pacijentu propisuju i drugi lijekovi koji se također uzimaju inhalacijom, treba ih primijeniti prije uzimanja Relenze, osobito za bronhodilatatore.

Doziranje tijekom liječenja

U odraslih bolesnika i djece od 5 godina, dva postupka se izvode dva puta dnevno, u petodnevnom tečaju. Maksimalna količina po danu je 20 mg.

U bolesnika s disfunkcijom jetre i bubrega, i kod starijih osoba, doza ostaje ista.

Doziranje s profilakso

Sve dobne skupine (osim djece mlađe od 5 godina) Relenzi se daje dvije inhalacije dnevno, desetodnevni tečaj. Dnevna granica je 10 mg. U slučaju nepovoljne epidemijske situacije, kada vjerojatnost oboljevanja traje duže od 10 dana, prevencija droga može se provesti u roku od mjesec dana.

Kako napraviti inhalacijski dischaler?

Relenza u pakiranju uključuje uređaj za inhalaciju i rotadiski, koji se sastoji od 4 blistera, koji sadrže prašak lijeka. Blister stanice se probijaju plastičnom iglom na poklopcu kućišta - prije postupka. Također diskhaler ima uvučenu ladicu s kotačem za smještaj rotadiska i usnik s poklopcem.

 1. Provjerite čistoću piska iznutra i na vanjskoj površini, nakon što uklonite poklopac s njega.
 2. Pažljivo izvucite pladanj, držeći ga za uglove, dok plastične kopče s urezima na strani ne izađu. Uhvatite ureze pomoću dva prsta i izvucite cijelu ladicu.
 3. Stavite rotacijsku tipku na kotačić, ćelije prema dolje i stavite ladicu natrag u uređaj. Prije postavljanja rotadiska u inhalator nemoguće je probušiti njegovu ćeliju.
 4. Poklopac uređaja se podiže do granice, a igla probija foliju rotadiska odozgo i odozdo, nakon čega se poklopac zatvara. Poklopac se ne smije podignuti dok se ladica u potpunosti ne ugradi.
 5. Da biste izdisali, čvrsto držite usnik svojim usnama, bez zatvaranja rupa na njemu. Udahnite duboko i polako ustima, bez uporabe nosa, zatim izvucite pisak i ne dišite što je duže moguće. Zatim izdahnite, ali izvan inhalatora.
 6. Pažljivo izvucite ladicu do krajnjih granica, bez dodirivanja kopči i stavite je natrag u diskhaler. Rotadisk bi se trebao okrenuti sljedećoj ćeliji i možete ponovno pokrenuti postupak.

Nakon 4 inhalacije, potrošeni rotadisk mijenja se u sljedeći. Kod djece se diselator koristi pod nadzorom i uz pomoć odraslih osoba.

Nuspojave i predoziranje

Relenca rijetko uzrokuje neželjene učinke koji se manifestiraju alergijskim edemom grkljana i lica, bronhospazmom, nekim manifestacijama na koži - osipom, urtikarijom, polimorfnim eritemom, Stevens-Johnsonovom bolesti, toksičnom epidermalnom nekrolizom. Osim toga, postoje zapažanja o rijetkim slučajevima razvoja devijantnog ponašanja, napadajima, halucinacijama i delirijskim pojavama. Slični učinci opaženi su u slučaju virusne infekcije na temelju neuroloških patologija, a njihova izravna povezanost s primjenom Relenze nije klinički dokazana.

Predoziranje slučajnim putem gotovo je nemoguće zbog specifičnog oblika oslobađanja, unosa inhalacije i niske biodostupnosti. Kod svrhovitog viška doze od 64 mg dnevno, nisu zabilježene nuspojave.

Recenzije

Pregledi pokazuju visoku učinkovitost Relenze i ublažavanje simptoma na samom početku liječenja. Nuspojave u pregledima gotovo se ne spominju. Nedostatak Relenze je visoka cijena.

Analogi i cijena

Cijena Relenze varira u lancima ljekarni u različitim gradovima, početna cijena počinje od 1.100 rubalja. Od analoga, lijek Tamiflu se najviše podudara u djelovanju i farmaceutskom kodu. Popis analoga također uključuje aciklovir, Virolex, Valtrex, Amizon i druga antivirusna sredstva. Cijena tih lijekova drži se unutar navedenih granica.

Relenza, kao visoko učinkoviti antivirusni lijek s minimalnim brojem i rijetkom pojavom nuspojava, kao i sposobnost da se koristi u pojedinačnim dozama u gotovo svim dobnim skupinama, može biti lijek izbora za prevenciju i liječenje gripe u sezoni nepovoljnih epidemijskih uvjeta.

Relenza ® (Relenza ®)

Aktivni sastojak:

Sadržaj

Farmakološka skupina

Nosološka klasifikacija (ICD-10)

3D slike

Sastav i oblik otpuštanja

u boci je 5 rotacionih diskova, svaki s 4 ćelije (zajedno s odlagačem); u kutiji 1 boci.

Opis oblika doziranja

Prašak za inhalaciju doziran: od bijele do gotovo bijele.

Farmakološko djelovanje

farmakodinamiku

Zanamivir je snažan i visoko selektivan inhibitor neuraminidaze (površinski enzim virusa influence). Virusna neuraminidaza osigurava oslobađanje virusnih čestica iz inficirane stanice i može ubrzati prodor virusa kroz mukoznu barijeru na površinu epitelnih stanica, čime se osigurava infekcija drugih stanica respiratornog trakta. Inhibitorna aktivnost zanamivira prikazana je in vitro i in vivo i uključuje svih 9 podtipova virusa neuraminidaze, uključujući cirkuliraju i virulentne za različite vrste. Za sojeve virusa A i B, 50% inhibitorne koncentracije (IC50) u rasponu od 0,09 do 95,2 nM.

Replikacija virusa influence ograničena je na površinski epitel respiratornog trakta. Zanamivir djeluje u izvanstaničnom prostoru, smanjujući reprodukciju oba tipa virusa influence (A i B), sprječavajući oslobađanje virusnih čestica iz stanica površinskog epitela respiratornog trakta. Učinkovitost uporabe inhalacije zanamivira potvrđena je u kontroliranim kliničkim ispitivanjima. Primjena zanamivira u liječenju akutnih infekcija uzrokovanih virusom influence dovela je do smanjenja oslobađanja virusa (u usporedbi s placebom). Razvoj rezistencije na zanamivir nije registriran.

farmakokinetika

Usisna. Apsolutna bioraspoloživost je niska i iznosi 2% nakon oralne primjene. Nakon oralne inhalacije apsorbira se približno 10 do 20% primijenjene doze. Nakon jedne doze od 10 mg Cmaksimum razina u plazmi bila je 97 ng / ml nakon 1,25 sati, a niska apsorpcija rezultirala je niskim sistemskim koncentracijama i beznačajnom AUC. Nizak stupanj apsorpcije održava se tijekom ponovljenih inhalacija.

Distribucija. Nakon oralne inhalacije, zanamivir se odlaže u dišnim putevima u visokim koncentracijama, osiguravajući isporuku lijeka do "ulaznih vrata" infekcije. Nakon inhalacije, 10 mg zanamivira u epitelnom sloju koncentracije respiratornog trakta premašilo je prosječnu polovicu inhibitorne koncentracije neuraminidaze 340 puta 12 sati nakon inhalacije i 52 puta nakon 24 sata, čime je osigurana brza inhibicija virusnog enzima. Glavna mjesta sedimentacije su oralni dio ždrijela i pluća (77,6 odnosno 13,2% prosječno).

Metabolizam i izlučivanje. Ne metabolizira, bubrezi se izlučuju nepromijenjeni. T1/2 iz krvne plazme nakon oralne inhalacije varira od 2,6 do 5,05 sati, ukupni klirens je od 2,5 do 10,9 l / h.

Posebne populacije pacijenata

Starije osobe. Biološka raspoloživost nakon primjene terapijske doze od 20 mg je 10-20%, što rezultira neznatnim koncentracijama u sistemskoj cirkulaciji. Korekcija režima doziranja nije potrebna, jer bilo kakve promjene vezane uz dob, obično dovode do promjena u farmakokinetičkim profilima različitih lijekova, u ovom slučaju ne utječu na farmakokinetiku zanamivira.

Djeca. Farmakokinetika zanamivira procijenjena je u kontroliranoj pedijatrijskoj studiji na 24 bolesnika u dobi od 3 mjeseca do 12 godina pomoću nebulizatora (10 mg) i inhalatora praška (10 mg). Farmakokinetički parametri u djece nisu se razlikovali od onih u odraslih.

Bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom. Primjenom terapijskih doza od 20 mg, bioraspoloživost je niska na 10-20%, stoga su sistemske koncentracije zanamivira beznačajne. S obzirom na široki raspon sigurnosti lijekova, moguće povećanje sistemske koncentracije u bolesnika s teškim bubrežnim zatajivanjem i dalje je klinički beznačajno i ne zahtijeva korekciju režima doziranja.

Bolesnici s oštećenjem funkcije jetre. Budući da se zanamivir ne metabolizira, režim doziranja ne treba prilagoditi.

Klinička učinkovitost i sigurnost. Zanamivir, koji se koristi u dozama koje se koriste u liječenju gripe u zdravih, ugroženih skupina (obično u kontaktu s oboljelim osobama), ublažava simptome i skraćuje trajanje bolesti. Kombinirana analiza rezultata 3 ispitivanja pokazala je da je medijan vremena za ublažavanje simptoma bolesti smanjen na 1,5 dana u bolesnika u skupini zanamivira u usporedbi s pacijentima u placebo skupini (p®).

liječenje infekcija uzrokovanih virusima influence A i B kod djece starije od 5 godina i odraslih;

prevenciju infekcija uzrokovanih virusima influence A i B u djece starije od 5 godina i odraslih.

kontraindikacije

Preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka.

S pažnjom: bolesti respiratornog trakta, popraćene bronhospazmom (uključujući i povijest).

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Djelotvornost i sigurnost zanamivira tijekom trudnoće i laktacije nije ispitana.

Eksperimentalne studije na životinjama pokazale su da zanamivir prodire kroz posteljicu i majčino mlijeko, međutim, nema teratogenog učinka ili smanjenja plodnosti ili kliničkih manifestacija bilo kakvih abnormalnosti u peri- i postnatalnim razdobljima. Nema informacija o prodiranju kroz placentarnu barijeru ili u majčino mlijeko.

Međutim, zanamivir se ne smije koristiti tijekom trudnoće i tijekom dojenja, osobito u prvom tromjesečju, uporaba je moguća samo ako očekivana korist od primjene za majku premašuje mogući rizik za fetus.

Nuspojave

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima učestalost nuspojava slična je u skupini koja je uzimala zanamivir i grupi koja je primala placebo. Spontani izvještaji sadržavali su informacije o neželjenim reakcijama na uporabu zanamivira i klasificirane su kako slijedi: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, ® treba koristiti samo nakon ovih lijekova.

Odrasli i djeca od 5 godina: preporučena doza zanamivira je 2 inhalacije (2 × 5 mg), 2 puta dnevno tijekom 5 dana. Ukupna dnevna doza je 20 mg. Da bi se postigao optimalan učinak, liječenje treba započeti kada se pojave prvi simptomi bolesti.

Stariji bolesnici: nema potrebe za podešavanjem režima doziranja.

Bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom: nema potrebe za prilagodbom režima doziranja.

Bolesnici s oštećenjem funkcije jetre: nema potrebe za prilagodbom režima doziranja.

Odrasli i djeca od 5 godina: preporučena doza zanamivira je 2 inhalacije (2 × 5 mg) 1 put dnevno tijekom 10 dana. Ukupna dnevna doza je 10 mg. Trajanje upotrebe može se povećati na 1 mjesec, ako rizik od infekcije traje dulje od 10 dana (pretpostavlja se, primjerice, dulji kontakt s oboljelim).

Stariji bolesnici: nema potrebe za podešavanjem režima doziranja.

Bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom: nema potrebe za prilagodbom režima doziranja.

Bolesnici s oštećenjem funkcije jetre: nema potrebe za prilagodbom režima doziranja.

Upute za uporabu Diskhalera s rotadiskami

Uređaj Diskhaler koristi se za inhalaciju rotadiska (oblik oslobađanja Relenza ®).

Diskhaler se sastoji od sljedećih dijelova:

- kućište s poklopcem i plastičnom iglom za probijanje ćelije za rotiranje;

- kućište za pisak;

- klizna pladanj s piskom i rotirajući kotač na koji je postavljen rotadisk.

Rotadisk se sastoji od 4 blistera, od kojih svaki sadrži određenu dozu lijeka.

Rotadisk se može pohraniti u Dischaler za inhalator, međutim, žulj se mora probušiti neposredno prije udisanja lijeka. Nepoštivanje ove preporuke može poremetiti rad Diskholdera i, u skladu s tim, smanjiti učinkovitost lijeka.

Važno je! Nemojte bušiti rotacijsku tipku prije nego je postavite u Diskhaler.

Preuzmite rotadisk u Diskhaler

1. Uklonite poklopac s nastavka za usta, provjerite je li pisak iznutra i izvana čist.

2. Pažljivo izvucite ladicu dok plastične kopče ne izađu i uhvatite kutove ladice. Izvucite ladicu do kraja, tako da su vidljive udubine na bočnoj strani stezaljki.

3. Potpuno izvucite ladicu, stisnite zareze na bočnoj strani obujmice palcem i kažiprstom.

4. Postavite rotaciju na ćelije kotača prema dolje i umetnite ladicu natrag u Diskhaler.

5. Podignite poklopac diska do graničnika kako biste probili gornju i donju foliju rotadiska. Zatvorite poklopac.

Važno je! Ne podižite poklopac dok ladica nije u potpunosti instalirana.

6. Nakon punog izdisaja, postavite pisak između zuba, čvrsto stisnite usnik svojim usnama, bez zatvaranja rupa za zrak na obje strane usnika. Polako duboko udahnite (uvijek kroz usta, a ne kroz nos). Izvadite pisak iz usta. Zadržite dah što je više moguće. Udahnite polako. Ne izdahnite u inhalator.

7. Pažljivo izvucite ladicu za izvlačenje jednom dok se ne zaustavi, bez pritiskanja kopči i gurnite je. U tom slučaju, rotadisk će okrenuti jednu ćeliju i spreman je za sljedeću inhalaciju.

Važno je! Probušite stanicu tek neposredno prije udisanja!

Za ponovljene inhalacije ponovite točke 5 i 6.

Zamjena praznog rotadiska

Svaki rotadisk sadrži 4 stanice. Nakon 4 inhalacije, prazni rotadisk zamijenite novim (točke 2-4).

Važno je! Djeca trebaju koristiti uređaj za inhaliranje pod nadzorom odrasle osobe.

predozirati

Slučajno predoziranje nije vjerojatno zbog prirode oblika oslobađanja, načina primjene i niske biodostupnosti nakon peroralne primjene zanamivira.

Kod inhalacijske primjene od 64 mg dnevno (više od 3 puta preporučene dnevne doze) nisu zabilježene nuspojave. Također, nisu registrirani uz parenteralnu uporabu tijekom 5 dana u dozi od 1200 mg / dan.

Posebne upute

Zabilježeni su vrlo rijetki pojedinačni izvještaji o razvoju bronhospazma i / ili narušene respiratorne funkcije nakon primjene zanamivira, uključujući bez prethodnih bolesti u povijesti. U slučaju razvoja jedne od gore navedenih pojava, trebate prestati uzimati zanamivir i obratiti se liječniku. Bolesnici s bolestima dišnog sustava trebali bi imati bronhodilatore kratkog dometa za liječenje zanamivirom kao ambulantna kola.

Infekcija uzrokovana virusom influence može biti povezana s različitim neurološkim poremećajima i poremećajima u ponašanju. Izvješća koja su primljena tijekom postmarketinškog razdoblja uključivala su konvulzivne napade, delirij, halucinacije i devijantno ponašanje kod pacijenata zaraženih virusom influence i uzimanja inhibitora neuraminidaze, uključujući zanamivir (prvenstveno u Japanu). Ti su fenomeni opaženi uglavnom u ranim stadijima bolesti, često su imali iznenadan početak i brz početak ishoda. Uzročna veza između uzimanja zanamivira i gore navedenih nuspojava nije dokazana. Ako se pojave neki neuropsihijatrijski simptomi, potrebno je procijeniti omjer rizika i koristi za daljnje liječenje zanamivirom za svakog pojedinog pacijenta.

Utjecaj na sposobnost upravljanja automobilom i drugih mehanizama: nije zabilježeno.

Uvjeti prodaje u ljekarni

Uvjeti čuvanja lijeka Relenza ®

Čuvati izvan dohvata djece.

Relenza je učinkovit antivirusni lijek tijekom hladne sezone.

Statistike pokazuju da prevalencija virusnih infekcija postaje sve raširenija. Iz godine u godinu učestalost gripe, akutnih respiratornih virusnih infekcija, akutnih respiratornih infekcija dovodi do poraza dišnog sustava i izvor je komplikacija.

Prihvaćanje farmakoloških sredstava olakšava tijek bolesti i mobilizira oporavak. "Relenza" je lijek s visokom antivirusnom aktivnošću.

Ako nastavimo s farmakološkim djelovanjem lijeka, njegove aktivne komponente blokiraju širenje virusa unutar tijela. Terapijski učinak je u izvanstaničnom okruženju.

Kada se provodi liječenje sluznice, virus, koji pada u nazofarinks, gubi sposobnost prodiranja u epitel.

Kinetički učinak lijeka na tijelo

Biološka raspoloživost je neznatna, - apsorpcija ne prelazi 20% injektirane doze, koja traje i nakon provedenih ponovljenih postupaka. Mjesta zanamivir odlaganja - pluća, usta, nazofarinksa.

Izlučivanje se provodi putem bubrega. Aktivna komponenta se prikazuje nepromijenjena.

svjedočenje

Udisanje je dopušteno samo za uporabu prema preporuci liječnika. Indikacije za liječenje su infektivne infekcije čiji je razvoj uzrokovan influencom A, B.

Kliničke studije

U praksi je bilo moguće utvrditi stvarni učinak lijeka na tijelo. Ako se Relenza koristi u liječenju osoba pod rizikom, trajanje bolesti se smanjuje, dolazi do brzog ublažavanja simptoma.

Medicinsko iskustvo je pokazalo da zanamivir smanjuje rizik od komplikacija. Potreba za primjenom lijekova s ​​antibiotskim djelovanjem često je isključena.

doziranje

Lijek je sintetiziran za inhalacijsko-oralno davanje u respiratorni trakt. Učinkovita primjena ostvaruje se uz pomoć inhalatora - diskhalera, koji je uključen u komplet.

Doziranje se izračunava na ovaj način:

 • Kod dijagnosticiranja gripe B, A propisane su dvije inspiracije (1 put u 5 mg) s intenzitetom dva puta dnevno. Trajanje terapije je pet dana. Dnevna doza ne smije prelaziti 20,0 mg;
 • u preventivne svrhe propisuju provedbu dvaju inspiracija jednom dnevno. Trajanje upotrebe - 10 dana. Dnevna doza je 10,0 mg. Kada se promatra napeta epidemiološka situacija, tijek profilakse se produžava na 30 dana.

Ove doze su relevantne za odrasle bolesnike i djecu stariju od pet godina. Osobe s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom, starije osobe ne trebaju korekciju.

U slučaju prvih znakova oštećenja virusa, potrebno je odmah konzultirati liječnika i započeti s liječenjem brže.

Načelo korištenja inhalatora

Dischaler je uključen u komplet lijeka Relenza. Sastoji se od tijela s poklopcem, klizne ladice, poklopca za pisak.

Rotadisk se može staviti u ladicu za odlaganje, ali se probuši neposredno prije uporabe.

Učitavanje se provodi kako slijedi:

 • usnik se oslobađa iz poklopca;
 • pladanj se proteže sve dok se ne pojave plastične kopče;
 • Rotadisk (stanice dolje) je uronjen u njega, uređaj se pomiče u inhalator.

Za inhalaciju poklopac inhalatora raste dok se ne zaustavi, tako da će rotadisk probiti posebnom iglom. Poklopac se zatvara. Izvodi se puni izdisaj, usnik se postavlja između zuba, uz tijesan obim usana. Otvori koji se nalaze na obje strane usnika moraju ostati otvoreni.

Pacijent duboko udahne kroz usta i uklanja uređaj iz usta. Prikazuje se maksimalno moguće zadržavanje daha. Nakon toga slijedi sporo izdisanje.

Zabranjeno je uzdisati. Kako bi se implementirala druga ladica za inhaliranje, rotadisk pomiče jednu ćeliju, postupak se duplicira. Kada se disk koristi, mora se zamijeniti (nakon 4 postupka).

Sastav i oblik otpuštanja

Farmakološki lijek "Relenza" sintetiziran je u obliku praha, namijenjen provedbi inhalacijske obrade usne šupljine.

Aktivni sastojak - zanamivir - tvar bijele ili gotovo bijele.

U jednoj dozi (jedna stanica) sadrži 5 mg praha, u punom rotadisku - 20 mg. Neaktivna komponenta je laktoza monohidrat. Rotadiski koji se sastoje od četiri blistera, pakirani su u kutije od plastičnih, kartonskih pakiranja.

Komplet sadrži diskhaler - uređaj koji pomaže raspršivanje aktivne tvari u usnu šupljinu.

Interakcija s drugim lijekovima

U medicinskoj praksi podaci o interakciji lijeka "Relenza" s drugim lijekovima nisu dostupni. No, primjena ne bi trebala biti provedena zajedno s drugim inhalatorima.

U slučaju da je pacijent prisiljen uzimati bronhodilatore, interval između tretmana trebao bi biti najmanje pola sata.

Nuspojave i kontraindikacije

Aktivni sastojak - zanamivir - može izazvati negativnu reakciju tijela.

Simptomi otkriveni na ovaj način:

 • alergijski odgovor, izazivajući razvoj teškog oticanja lica i grkljana;
 • nestabilno, teško disanje;
 • konvulzivna stanja;
 • delirij je mentalni poremećaj, praćen oslabljenom sviješću, halucinacijama;
 • bronhospazam je patološko stanje karakterizirano sužavanjem bronha;
 • razvoj teških dermatoloških komplikacija, urtikarija, osip, toksična nekroliza.

Lijek nije prihvatljiv u prisutnosti prekomjerne osjetljivosti na sastavne elemente. Ako pacijent ima dijagnozu bronhospazma u povijesti bolesti, lijek se propisuje s oprezom.

predozirati

Oblik oslobađanja Relenze eliminira rizik od slučajnog predoziranja za 99%. To je farmakološko sredstvo s niskom bioraspoloživošću.

Tijekom trudnoće

Terapijske inhalacije nisu propisane za primjenu kod žena tijekom trudnoće i tijekom razdoblja laktacije. Iznimka mogu biti slučajevi u kojima je stvarni rizik za fetus manji od potencijalne koristi za majku.

Detaljne kliničke studije o učinku zanamivira na tijelo i fetus žene nisu dostupne.

Skladištenje i rok trajanja

Lijek je dostupan na receptu. Ako pacijent pohrani lijek na t ne viši od 30 stupnjeva, pogodan je za uporabu 5 godina.

U ljekarnama Ruske Federacije prosječna cijena nabave jednog pakiranja udisaja iznosi najmanje 1200 p. U Ukrajini, cijena je 360 ​​grivna.

analoga

Uobičajeno je uključiti lijekove kao što su:

 • "Viroleks" - lijek s aktivnom komponentom aciklovir. Učinkovito za liječenje i prevenciju herpes virusa. Imenovanje može biti vanjsko, intravensko, oralno.
 • "Aciklovir" - lijek s istim aktivnim sastojkom. Antivirusna aktivnost je kombinirana s imunostimulirajućim učinkom. Sintetizirana tableta i injekcijski oblik.
 • Tamiflu - aktivna tvar, oseltamivir, metabolizira se u tijelu i blokira daljnje širenje virusa.
 • "Amizon" je derivat izonikotinske kiseline. Ima antipiretičko, imunomodulatorno i protuupalno djelovanje. Pokreće proizvodnju interferona. Indikacije za uporabu - prevencija i liječenje akutnih respiratornih infekcija, akutnih respiratornih virusnih infekcija, gripe.
 • Valtrex je lijek s aktivnom komponentom valaciklovir. Prikazan je samo u obliku tableta. Imenovanje se provodi pri otkrivanju infektivnih lezija kože i sluznice.
 • "Rebetol" - kapsula s aktivnom tvari ribavirin. Sintetički lijek propisan je u liječenju hepatitisa C.

Recenzije

Nadalje, preporučljivo je razmotriti praktične preglede uporabe droga.

Većina pacijenata primjećuje da je Relenza lijek koji učinkovito smanjuje temperaturu i simptome gripe. Lijek se uspješno koristi za prevenciju morbiditeta kod djece koja pohađaju školu i predškolske ustanove. Liječnici potvrđuju sigurnost i učinkovitost alata koji u potpunosti opravdava njegovu cijenu.

Osobe koje su u opasnosti, primijetile su visoke stope terapeutskog udisanja, osobito u pozadini oslabljenog imuniteta. Prema ocjenama, kod prvih znakova infekcije, uporaba Relenze olakšava fizičko stanje, sprječava nastanak komplikacija i posljedica nakon akutnih respiratornih infekcija i gripe.

nalazi

Izbor lijekova s ​​antivirusnom aktivnošću ne bi se trebao provoditi neovisno. Čak i profilaktička uporaba zahtijeva savjet liječnika.

Ukratko, možemo reći da:

 • “Relenza” je djelotvoran lijek koji ublažava simptome bolesti i ubrzava oporavak;
 • lijek vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, - sve negativne manifestacije brzo prestaju;
 • narušavanje slijeda postupka inhalacije minimizira terapijski učinak;
 • nedostaci sredstava uključuju visoku cijenu.

Relenza ili Tamiflu - što je bolje?

Gripa je opasna ne samo sama po sebi, već i zbog komplikacija. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, komplikacija gripe u obliku upale pluća je među deset vodećih uzroka smrti u Sjedinjenim Državama posljednjih godina. Najveći rizik od pojave komplikacija uočava se kod djece, starijih osoba, osobito onih oboljelih od kroničnih bolesti dišnog i kardiovaskularnog sustava. Lijekovi kao što su Tamiflu ili Relenza posebno su dizajnirani za borbu protiv virusa gripe. Važan uvjet: za postizanje maksimalnih rezultata potrebno je koristiti lijek u roku od 30 do 48 sati od početka bolesti. Pogledajmo bliže osnovna svojstva tih lijekova.

Koje su razlike između Tamiflua i Relenze?

Lijekovi se koriste samo na recept.

Oba lijeka pripadaju farmakološkoj skupini antivirusnih lijekova. Aktivne tvari u njima su različite u kemijskoj strukturi, ali slične u biološkom djelovanju. Dakle, vrsta aktivne tvari u pripravcima je kako slijedi:

 • oseltamivir - Tamiflu i
 • Zanamivir - Relenza.

Relenzu proizvodi tvrtka Glaxo Wellcome Production u Francuskoj. S obzirom da infekcija virusom influence počinje epitelom respiratornog trakta, programeri su primijenili inovativni pristup u obliku oslobađanja lijeka. Relenza je prašak za inhalaciju. Kada se udahne, ovaj lijek ide izravno na mjesto razmnožavanja virusa.

Komplet Relenza uključuje inhalator u obliku kompaktnog uređaja ovalnog oblika (diskhaler) i 5 okruglih blistera (rotadisk), od kojih je svaki namijenjen za 4 inhalacije 5 mg zanamivira.

Tamiflu se proizvodi u švicarskoj farmaceutskoj tvrtki Roche u obliku:

 1. 75 mg kapsule oseltamivir,
 2. prašak za suspenziju za prijem per os 12 mg / ml.

Kako djeluju oseltamivir i zanamivir?

Virus influence ima prilično jednostavnu strukturu. Zapravo, to je virusni genom (RNA), "omotan" u omotnicu lipidne membrane. Na površini membrane postoji nekoliko proteina, od kojih se jedan zove neuraminidaza. Neuraminidaza je enzim koji uklanja sialične kiseline.

Virus gripe je "izoštren" prirodom na takav način da prodire u stanice ljudskog tijela. A to se događa uz sudjelovanje neuraminidaze. Epitelne stanice respiratornog trakta prekrivene su zaštitnim slojem sluzi koji sadrži sialične kiseline. Međutim, pod djelovanjem neuraminidaze, zaštitni sloj slabi, a dostupnost stanica djelovanju virusa se povećava.

Osim toga, neuraminidaza doprinosi:

 • oslobađanje virusnih čestica iz inficiranih stanica,
 • sprečavanje agregacije virusnih čestica nakon oslobađanja iz stanica domaćina,
 • spriječiti inaktivaciju virusa.

Lijekovi protiv gripe oseltamivir i zanamivir razvijeni su na temelju znanja o toj ulozi neuraminidaze. Obje tvari su inhibitori enzima, nepovratno se vežu za njegovo aktivno središte. Kao rezultat, virusne čestice ne mogu se širiti iz jedne stanice u drugu, a tijelo se oporavlja.

Što je jače - zanamivir (Relenza) ili oseltamivir (Tamiflu)?

Kroz povijest njegovog nastanka i uvođenja u kliničku praksu, oseltamivir i zanamivir su se natjecali, gotovo bezizražajno u mnogim pokazateljima terapijske učinkovitosti. Sintetizirane su devedesetih godina prošlog stoljeća, a od 2000-ih se već primjenjuju na klinici.

Tvari su slične:

 • djelotvorna protiv obje vrste gripe (A i B),
 • smanjiti trajanje simptoma gripe za 1,5-2 dana,
 • smanjiti stopu smrtnosti u bolesnika s teškom gripom.

Stoga su zanamivir i oseltamivir slični u svojim antivirusnim učincima. Pozitivno je i činjenica da, prema opažanjima posljednjih 8–9 godina, 99% sojeva virusa influence i dalje je osjetljivo na oba inhibitora neuraminidaze.

Što je sigurnije: Tamiflu ili Relenza?

Ako nastavimo govoriti o djelotvornosti liječenja Tamifluom i Relenzom, treba usporediti sigurnost lijekova i broj kontraindikacija.

Tijekom kliničkih ispitivanja zabilježeno je da Relenza pojačava simptome astme i drugih opstruktivnih plućnih bolesti, a također može dovesti do bronhospazma.

Tamiflu nema takvih nuspojava, ali se mogu pojaviti mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev, glavobolja, osip i alergijske reakcije. U Japanu, koji se smatra najvećim potrošačem ove droge, zabilježen je značajan broj slučajeva živčanog uzbuđenja, zbunjenosti, tjeskobe i halucinacija, posebice kada se koristi droga u dobnoj skupini od 10 do 19 godina.

Prema uputama, Tamiflu je indiciran za odrasle i djecu, počevši od jedne godine života. Preporuča se Relenza od 5 godina starosti. Međutim, u nekim zemljama pravila korištenja su regulirana na sljedeći način:

 • Dob u kojoj se lijekovi mogu uzimati povećana je u Kanadi na 12 (Relenza) i 18 (Tamiflu) godina, u SAD-u na 7 godina (Relenza);
 • U Japanu, starost koja je zabranjena za uzimanje lijeka je od 10 do 19 godina (Tamiflu).

Oseltamivir i zanamivir bili su podvrgnuti brojnim kliničkim ispitivanjima u kojima je terapijska učinkovitost uspoređivana u različitim dobnim skupinama bolesnika zaraženih različitim serotipovima virusa.

Primjerice, među djecom u dobnoj skupini od 6 do 10 godina, koja su oboljela od gripe B i gripe AH1N1, AH3N2, oba lijeka smanjila su razdoblje vrućice za 2,5 dana. Nakon 2 dana uzimanja lijekova u 90% bolesnika s influencom A, au 80% bolesnika s influencom B tjelesna temperatura je pala na normalu.

Neke studije su otkrile da je oseltamivir (Tamiflu) manje učinkovit protiv gripe B nego zanamivir (Relenza). Kod bolesnika s ovim serotipom, prosječno trajanje groznice bilo je duže kod oseltamivira (46,8 h) nego s zanamivirom (36,2 h).

Prema generaliziranim podacima, za sve dobne skupine prosječne vrijednosti inhibitornih koncentracija zanamivira i oseltamivira su:

 • za influencu AH1N1 - 1,14 i 0,90 nmol / l,
 • za influencu AH3N2 - 2,09 i 0,73 nmol / l,
 • za gripu B - 4,15 i 11,53 nmol / l.

To znači da je Tamiflu aktivniji protiv sojeva influence A, a Relenza je aktivnija protiv influence B.

Koristiti ili ne koristiti inhibitore neuraminididaze?

Smatra se da uzimanjem inhibitora neuraminidaze pacijent dobiva samo 1,5 dana u usporedbi s onima koji ih ne piju. Jesu li uopće potrebni? Možda će se uz pravilnu njegu tijelo nositi sam? Ova tvrdnja vrijedi za ljude srednjih godina s dobrim zdravljem i bez kroničnih bolesti.

Međutim, u bolesnika s visokim rizikom od komplikacija (osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, kroničnim bolestima, djecom i starijim osobama) i onima koji su analizirani i identificirani određeni soj gripe, uzimanje Tamiflua ili Relenze je razumno.

Tvorci Tamiflua tvrde da se kod uzimanja lijeka broj slučajeva koji zahtijevaju hospitalizaciju smanjuje za 63%. Osim toga, dokazano je da se broj komplikacija u obliku upale pluća tijekom liječenja lijekom smanjuje za 44%. Naravno, imenovanje i liječenje inhibitorima neuraminidaze trebali bi biti pod nadzorom liječnika.

Razlika u cijeni lijekova

Nakon što je izbor lijeka opravdan kod liječnika, logično je procijeniti troškove liječenja. Zbog prekomorske proizvodnje Tamiflua i Relenze, cijena nije mala.

Prema uputama, odrasla osoba treba uzeti Tamiflu 2 kapsule dnevno 5 dana, ukupno 10 kapsula. Paket Tamiflu koji sadrži ovaj iznos košta između 1.250 i 1.360 rubalja.

Broj mjehurića koji se nalaze u ambalaži Relenza strogo se izračunava za vrijeme liječenja. Cijena ovog lijeka je oko 20% manje od Tamiflua.

"Relenza": upute za uporabu, indikacije, sastav, analozi, pregledi

U hladnoj sezoni, kada se rizik od obolijevanja od gripe povećava mnogo puta, antivirusni lijekovi su neophodni. Ne samo da sprječavaju pojavu respiratornih bolesti, već i ubrzavaju proces zacjeljivanja, ublažavaju negativne simptome. To je upravo takav način da se primjenjuje prašak za inhalaciju "Relenza". Upute za uporabu dolaze s lijekovima i detaljno opisuju sve nijanse terapije.

Lijek "Relenza": sastav

Lijek se proizvodi u obliku doziranog praška za inhalaciju. Aktivni sastojak lijeka je zanamivir. Kao dodatna komponenta korišten je laktoza monohidrat.

Prah ima nejednoliku bijelu boju. Pakirano u rotadiski foliji. Svaki rotadisk dizajniran je za četiri primjene. Karton sadrži pet rotacijskih diskova, Rehlenza Diskhaler inhalator i upute za uporabu.

Lijek Relenza pripada skupini antivirusnih lijekova. Proizvođač ovog lijeka nalazi se u Velikoj Britaniji, to je tvrtka "GlaxoSmithKline".

Lijek treba čuvati na temperaturi od 30 ° C, na mjestu zaštićenom od sunca i nedostupnom djeci. Rok trajanja praška za inhalaciju je pet godina. Nemojte koristiti lijek nakon isteka roka valjanosti.

Farmakološka svojstva lijeka

"Relenza" je visoko selektivan i prilično snažan inhibitor neuroaminidaze. To je naziv virusnog segmenta gripe koji se nalazi na površini. Virusna neuroaminidaza oslobađa molekule virusa iz stanica respiratornog trakta pogođene infekcijom.

Inhibitorna aktivnost aktivne tvari (zanamivir) potvrđena je in vitro i in vivo. Zanamivir sadrži devet podtipova virusnih peiraminidaza povezanih s influencom. To uključuje cirkulirajuće i virulentne viruse. Inhibicijska koncentracija u jednoj sekundarnoj frakciji lijeka varira u području od 0,09-95,2 pM. Ovaj se pokazatelj odnosi na sojeve virusa influence A i B.

Reduplikacija molekula virusnog gripa koncentrirana je u stanicama na površini respiratornog trakta epitela. "Relenza" prodire u stanice, gdje počinje djelovati. Smanjuje aktivnost virusa influence A i B. Spriječite širenje virusa, prijelaz virusnih molekula iz oboljelih stanica u zdrave.

Učinkovitost udisanja zanamivira potvrđena je brojnim testovima. Kao rezultat istraživanja, dokazano je da uporaba Relenze u liječenju akutnih respiratornih bolesti smanjuje vjerojatnost da virus pobjegne iz inficiranih stanica, inhibira njegovo širenje, smanjuje rizik od komplikacija. Lijek djeluje na površinu epitela respiratornog trakta.

Bioraspoloživost lijeka je niska, prosjek je dva posto. Nakon postupka inhalacije, apsorpcija aktivne tvari je 10-20% doze koja je primijenjena tijekom inhalacije. Nakon jedne doze lijeka u količini od 10 mg, maksimalna koncentracija lijeka u krvi opažena je nakon 1,25 sati i iznosi 97 ng / ml. Lijek ima nizak stupanj apsorpcije, što dovodi do niske sistemske koncentracije. Mali dio apsorpcije lijeka održava se tijekom cijelog terapijskog ciklusa.

Odmah nakon udisanja, zanamivir se taloži na stijenkama respiratornog trakta. Za dvanaest sati maksimalna koncentracija lijeka je 340 puta veća od prosječne.

Inhalacijski postupak davanja lijeka omogućuje izravan pristup aktivne tvari inficiranim stanicama. Lijek, zaobilazeći jetru i želudac, odmah počinje djelovati, što objašnjava visoku učinkovitost ovog lijeka.

Prikazuje lijek u nepromijenjenom obliku, kroz bubrežni aparat. Razdoblje eliminacije je 2,6-5 sati. Ukupni klirens varira od 2,5 do 10,9 l / h.

Liječenje gripe u dozama navedenim u uputama značajno smanjuje negativne simptome u bolesnika s influencom, skraćuje trajanje liječenja i ublažava opće stanje pacijenta. Koristi se kod zdravih ljudi, lijek značajno smanjuje mogućnost dobivanja gripe.

Znači "Relenza": indikacije i kontraindikacije

Lijek djeluje brzo i učinkovito. Ubrzava proces oporavka tijekom hladne sezone i epidemija.

Treba koristiti samo prema indikacijama praška za inhalaciju "Relenza". U uputama se preporučuje ubrizgavanje lijeka u tijelo u liječenju zaraznih bolesti izazvanih virusom influence tipa A i B. Prašak se također koristi za sprječavanje zaraznih bolesti uzrokovanih spomenutim virusom influence koji pripada tipu A i B. Lijek je pogodan kao odrasla osoba. populacije, te za terapiju djece od pet godina.

Nema mnogo kontraindikacija za ovaj lijek. To je prekomjerna osjetljivost na sastavne dijelove lijeka, djeca mlađa od pet godina.
Lijek treba davati s posebnom pažnjom u slučaju bolesti dišnog sustava, koje prate bronhospazam.

Učinci lijeka na trudnice i dojilje nisu proučavani. Svi pokusi su izvedeni na životinjama. Istraživanja su pokazala da zanamivir može prodrijeti u posteljicu i u majčino mlijeko. No, unatoč tome, nisu pronađeni teratogeni učinci i smanjena plodnost. Nije bilo nikakvih abnormalnosti povezanih s fetalnim razvojem u životinja.

Budući da ovaj lijek nije ispitivan kod ljudi, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, osobito u prvom tromjesečju trudnoće. Lijek je dopušten, ali tek nakon pažljive procjene rizika od komplikacija za fetus i koristi za trudnicu.

Nuspojave od učinaka lijeka rijetko su opažene. Ona se očituje u poteškoćama disanja i pojavi bronhospazma. Ponekad je došlo do alergijske reakcije, koja se manifestirala u obliku svrbeža, osipa, crvenila kože, urtikarije i drugih bolesti kože. U nekim slučajevima došlo je do oticanja grkljana i lica. Uočena je polimorfna eritema. Uočen je Stevens-Johnsonov sindrom, kao i epidermalna nekroliza toksičnog podrijetla.

Doziranje, pravila uporabe

Relenza se primjenjuje samo oralnom inhalacijom. Upute za uporabu preporučuju uporabu uključenog dishalera za primjenu lijeka. Ako bolesnici tijekom liječenja gripe koriste druga sredstva za inhaliranje, zanamivir treba koristiti nakon primjene gore navedenih lijekova.

Za odrasle i djecu od pet godina starosti, jedna doza Relenze je dvije inhalacije, svaka po 5 mg. Postupak treba provoditi dva puta dnevno. Dnevna stopa za sve pacijente, bez iznimke, je 20 mg. Da bi tretman bio rezultat, trebao bi početi od prvih znakova bolesti.

Kod starijih bolesnika ne treba vršiti prilagodbu doze. Nema potrebe mijenjati dozu i način davanja lijeka za osobe s oštećenom bubrežnom funkcijom i funkcijom jetre.

Lijek se koristi ne samo za liječenje gripe, nego i za prevenciju respiratornih bolesti. Odrasle osobe moraju unositi lijek dvije inhalacije. Za jedan uvod u tijelo treba primiti 5 ml lijeka. Postupak se provodi jednom dnevno. Preventivni tečaj traje deset dana. Maksimalna dnevna stopa, koja se preporučuje za prevenciju gripe, iznosi 10 ml. Terapija se može produžiti na mjesec dana ako rizik od dobivanja gripe ostane deset ili više dana. Relenzin prah za djecu stariju od pet godina koristi se na isti način.

Starije osobe, kao i osobe s bolestima bubrega i jetre, nije potrebno prilagoditi dozu.

Postupak inhalacije

Lijek "Relenza" dolazi s diskhaler-om. Uređaj se sastoji od nekoliko glavnih dijelova, uključujući:

 • glavno tijelo, opremljeno poklopcem i sadrži plastičnu iglu, dizajnirano da probije rotadisk;
 • zaštitna kutija za čuvanje usnika;
 • klizna ladica u kojoj se nalazi pisak opremljen rotirajućim kotačem na koji je montiran rotadisk.

Rotadisk ima četiri blistera. Svaka od njih sadrži jednu dozu lijeka. Rotadisk se ne uklanja svaki put nakon udisanja, nego se ostavlja u uređaju sve dok se lijek ne potroši do kraja. Blister probijte neposredno prije postupka. Inače, lijek može izgubiti svoje ljekovito svojstvo, ili prašak može ući u uređaj, a zatim će se prekinuti rad dischalera. Iz istog razloga, rotadisk ne smije se probušiti prije nego što se stavi u inhalator.

Prije nego postavite rotadisk na diskhaler, trebate ukloniti zaštitni poklopac s nastavka za usta. Prvo morate provjeriti njegovu čistoću i sterilnost. Zatim lagano gurnite ladicu dok se ne stisnu plastične kopče. Prilikom produljenja pladnja treba pričvrstiti prste serifima koji se nalaze na bočnoj strani stezaljki. Značajka Rotadisk na kotaču. U ovom slučaju, stanice bi trebale gledati prema dolje.

Postupak udisanja trebao bi se odvijati u sljedećem redoslijedu:

 1. Poklopac uređaja podiže se do graničnika. Probijte foliju željene stanice. Poklopac je zatvoren.
 2. Nakon punog izdisaja, usnik se postavlja između zuba i čvrsto drži usne. Otvori za zrak moraju biti otvoreni. Uzmi duboko, ali polagano dah kroz usta. Izvadi pisak iz usta. Za maksimalno moguće vrijeme zadržavaju dah i polako izdaju zrak. U inhalatoru izdahnuti zrak je zabranjen.

Nakon postupka ponovno izvucite ladicu dok se ne zaustavi. Nema potrebe pritisnuti stezaljke. I polako se gura pladanj. U tom slučaju, rotadisk će pomaknuti točno jednu ćeliju. Uređaj će biti spreman za sljedeću inhalaciju.

Svaki rotadisk ima četiri ćelije. Nakon što je prazna, treba je zamijeniti novom.

Opće preporuke

Lijek "Relenza" u rijetkim slučajevima izaziva razvoj bronhospazma. Također može poremetiti plućni sustav i usporiti plućno disanje. Ako primijetite slične simptome, potrebno je prekinuti primjenu lijeka i posavjetovati se s liječnikom za daljnji pregled zakazanih pregleda.

Osobe koje pate od bolesti dišnog sustava, kada se liječe s Relenzom (tablete s aktivnim sastojkom ne proizvode zanamivir) trebaju imati pri ruci bronhodilatator kratkog djelovanja.

Infektivne bolesti izazvane virusima influence A i B koje su liječene zanamivirom, u nekim slučajevima uzrokovale su bihevioralne i neurološke poremećaje, kao i napadaje s konvulzijama, halucinacijama. Bilo je slučajeva devijantnog ponašanja ljudi, delirija. Slični simptomi opaženi su u prvoj fazi terapije. Takvi simptomi počeli su iznenada i iznenada prestali. Utvrditi uzroke ovih simptoma još nisu uspjeli. Stoga, u slučaju neuropsihijatrijskih poremećaja, liječenje Relenzom treba prekinuti.

Trošak lijekova

Lijek "Relenza" (upute za uporabu uvodi pacijente u osobitosti upotrebe praška i upozorava na negativne posljedice njegove uporabe) prodaje se samo u ljekarničkom lancu. Otpušta se bez recepta. To bi trebao biti u rasponu od 800-1000 rubalja. Jedan paket lijeka sadrži pet rotacijskih diskova i dizajniran je za dvadeset aplikacija.

analoga

Ako iz nekog razloga nije moguće koristiti lijek "Relenza", analozi uvijek mogu zamijeniti navedeni alat. Ovaj lijek nema analogije s aktivnom tvari. No, postoje mnogi lijekovi sa sličnim svojstvima. Tamiflu i Flostop imaju najviše sličnih učinaka. Njihov aktivni sastojak je oseltamivir. Ona, poput zanamivira, brzo prodire u stanice bolesti i sprječava daljnje širenje virusa.

Analogi ATH koda 4. razine uključuju: "Aciklovir", "Virolex", "Rebetol", "Virogel", "Amizon", "Valtrex", "Nukleavir", "Virgan".

Postoji mnogo više lijekova koji imaju antivirusna svojstva, ali ih ne bi trebali sami odabrati. Lijekove treba zamijeniti tijekom liječenja gripe samo od strane liječnika. Tek tada možete računati na maksimalnu učinkovitost liječenja.

Liječnici recenzije

Lijek "Relenza" recenzije liječnika je uglavnom pozitivan. Tvrde da se ovaj lijek učinkovito bori protiv virusa influence A i B. Neupotrebljiv je protiv drugih patogena. Stoga, u mnogim zaraznim bolestima, uključujući ARVI, ovaj lijek nema smisla.

Liječnici kažu da uz gripu lijek ubrzava proces ozdravljenja. Djeluje odmah na respiratorni trakt, zaobilazeći želudac i jetru, uklanja prateće simptome i rijetko uzrokuje negativne reakcije tijela. Nuspojave, ako se pojave, prolaze brzo, odmah nakon prekida uzimanja lijeka.

Liječnici bilježe važnost pridržavanja uputa za uporabu. Po njihovom mišljenju, ako ne primijetite bilo koji korak ili otvorite stanicu rotadiska unaprijed, tretman neće imati željeni učinak, a lijek može djelomično izgubiti svoja svojstva.

Liječnici pripisuju lijek visokokvalitetnim suvremenim lijekovima i nazivaju ga najučinkovitijim antivirusnim sredstvom.

Pregledi pacijenata

Prašak za inhalaciju "Relenza" pregledi imaju i pozitivne i negativne rezultate. Neki pacijenti vjeruju da lijek brzo smanjuje tjelesnu temperaturu, u nekoliko trenutaka uklanja negativne simptome gripe, sprječava pojavu komplikacija. Lijek djeluje na lokalnoj razini, što praktički ne uzrokuje nuspojave. Lokalizira se samo u respiratornom traktu, bez utjecaja na ostatak organa u tijelu. Lijek je pomogao mnogim ljudima da pobjegnu od svinjske gripe.

Neki ljudi ga redovito koriste u jesensko-zimskoj sezoni kako bi spriječili virusne bolesti. Prema njihovom mišljenju, Relenza vrlo dobro pomaže kod gripe, a nakon njegove primjene ne boli se od SARS-a ili drugih respiratornih bolesti.

Pacijenti vjeruju da je inhalator, koji dolazi u paketu, prikladan za korištenje. Nema potrebe za izračunom doze, sve je proizvođač unaprijed mislio.

Postoje ljudi koji lijek nije pomogao. Oni to nazivaju bezvrijednim. Primijećeno je da je pogodnije za profilaksu nego za liječenje. Prema njima, ako primijenite prašak za inhalaciju drugog dana bolesti, a ne na prvi, terapija neće dati nikakav rezultat.

Među nedostacima, pacijenti ukazuju na visoku cijenu lijeka. A činjenica da je ovaj lijek teško pronaći u ljekarnama, pa se lijek često mora naručiti.

Općenito, recenzije o ovom lijeku pozitivnije nego negativne. Mnogi pacijenti bili su zadovoljni liječenjem. I unatoč visokim troškovima, i dalje ga koriste u preventivne svrhe.

Top